Renata Šarjaková, 5. září 2014
Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červenec 2014

Indexy cen zemědělských výrobců, průmyslových výrobců a indexy spotřebitelských cen potravinářského zboží červenec 2014

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za červenec 2014 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku snížily o 3,2 %; přitom bylo vykázáno snížení cen rostlinné výroby o 12,4 %. Ceny živočišné výroby byly vyšší o 8,1 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v červenci 2014 významně ovlivnil pokles cen obilovin o 14,6 %, brambor o 22,8 % a olejnin o 6,5 %.

U zeleniny bylo vykázáno snížení cen o 9,5 %, ovoce vykázalo rovněž snížení a to o 20,1 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečního skotu vykázaly nárůst o 0,1 %. Ke zvýšení cen došlo u býků jatečních o 3,0 %, u prasat jatečních o 6,8 % a u mléka o 15,0 %. Pokles cen byl vykázán u telat jatečních o 10,9 %, u krav jatečních o 3,8 % a u jalovic jatečních o 1,4 %.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly snížení o 0,3 %. Pokles cen byl vykázán u rostlinných a živočišných olejů a tuků o 18,9 %, u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 10,6 % a u pekařských výrobků a těstovin o 2,9 %. Ceny se zvýšily u konzervovaného masa a masných výrobků o 3,7 %, u upraveného a konzervovaného ovoce, zeleniny o 4,4 % a u mléčných výrobků o 5,7 %.
    
Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 1,1 %. K vzestupu cen došlo u masa o 3,9 %, u olejů a tuků o 1,2 %, u pekárenských výrobků; obilovin o 0,8 %, u ryb o 2,6 % a u mléka, sýrů a vajec o 9,2 %. Ceny se snížily u zeleniny o 11,1 % a u brambor o 39,9 %.

Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotřebitelských cen potravinářského zboží je u rostlinných a živočišných olejů a tuků (pokles cen výrobců o 18,9 %), proti vykázanému růstu spotřebitelských cen u olejů a tuků o 1,2 %; a u pekařských výrobků a těstovin (snížení cen výrobců o 2,9 %) proti růstu spotřebitelských cen u pekárenských výrobků; obilovin o 0,8 %.


Metodické vysvětlivky

Komentář

Tabulková část

Tab. 1 Indexy cen zemědělských výrobců
Tab. 2 Indexy cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky
Tab. 3 Indexy spotřebitelských cen potravinářských výrobků
Tab. 4 Porovnání průměrných cen zemědělských výrobků, cen průmyslových výrobců a spotřebitelských cen u vybraných druhů výrobků
Tab. 5 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků podle krajů
Tab. 6 Průměrné ceny vybraných zemědělských výrobků
Tab. 7 Průměrné ceny průmyslových výrobců vybraných potravinářských výrobků     
Tab. 8 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží

Grafická část

Graf 1 Pšenice potravinářská a mouka hladká
Graf 2 Brambory konzumní
Graf 3 Mladý býk (SEU) v JUT a hovězí maso zadní bez kosti
Graf 4 Prasata jatečná (SEU) v JUT a vepřová pečeně s kostí
Graf 5 Kuřata jatečná I. tř. j. a kuřata kuchaná
Graf 6 Mléko kravské a polotučné mléko

 

Informace ze dne 1. 9. 2014   http://www.apic-ak.cz/data_ak/14/k/Stat/ICZPSPS1407.pdf



zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz »


Hodnocení => průměr 094
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář