František Mariánek, 7. únor 2012
Vývoj marží obchodníků u potravin

Vývoj marží obchodníků v ČR u potravinářského zboží, kde ČSÚ vykazuje cenu zpracovatelů i cenu spotřebitelskou

                

Marže počítáme následujícím vzorcem:

spotřebitelská cena mínus DPH mínus cena zpracovatelů, to celé děleno cenou zpracovatelů krát 100  (v %)

 

 

1999

2007

2008

2009

2010

2011

Hovězí maso

zadní bez k.

16,7

16,6

15,4

13,3

11,0

11,2

Hovězí maso

přední b.  k.

16,5

18,6

8,4

8,2

6,0

9,2

Vepřová kýta

bez kosti

9,4

34,9

20,7

26,9

27,3

26,1

Vepřová pečeně

s kostí

8,5

30,6

19,9

25,8

26,2

20,5

Šunka

vepřová

25,4

20,2

37,1

38,5

45,2

51,3

Šunkový

salám

26,3

20,0

24,9

29,4

33,7

39,0

Kuře

kuchané

10,4

28,0

29,2

29,0

30,9

29,4

Mléko

polotučné

20,2

25,3

12,1

9,5

17,1

24,9

Mléko

polotuč.trvanlivé

*)

9,5

23,0

35,1

34,1

40,9

Máslo

čerstvé

6,8

12,9

22,2

16,7

16,0

23,1

Eidamská

cihla

24,2

20,3

12,9

21,2

24,3

16,9

Pšeničná

mouka

27,6

28,8

35,0

44,6

34,1

28,9

Chléb

kmínový

9,5

27,3

24,0

14,5

13,5

10,8

Bílé

pečivo

6,3

13,6

44,7

19,1

20,5

22,7

Hodnocení => průměr 117
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář