František Mariánek, 1. prosinec 2011
Ceny komodit v ČR
Indexy cen zeměděl. výrobců, průmysl. výrobců a indexy spotřebitel. cen potravinář. zboží říjen 2011

KOMENTÁŘ

Ceny výrobců v zemědělství se za říjen 2011 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku zvýšily o 7,3 %; přitom byl vykázán schodný nárůst cen rostlinných výrobků včetně ovoce a zeleniny i cen živočišných výrobků o 7,3 %.

Ceny rostlinných výrobků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku v říjnu 2011 významně ovlivnil růst cen obilovin o 13,2 %.



U zeleniny bylo vykázáno snížení cen o 35,5 % a ovoce vykázalo zvýšení cen o 6,8 %.

V živočišné výrobě, ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku, ceny všech sledovaných druhů jatečního skotu vykázaly vzestup o 6,6 %. Zvýšení cen bylo vykázáno u býků jatečních o 5,5 %, u krav jatečních o 8,5 %, u jalovic jatečních o 5,2 %, u telat jatečních o 9,6 %, u prasat jatečních o 4,3 % a u mléka o 9,1 %.

U potravinářské pšenice byla průměrná cena v říjnu 2011 4 527 Kč/t a proti říjnu roku 2010 se zvýšila o 17 Kč/t, cena krmné pšenice se proti stejnému období loňského roku zvýšila o 471 Kč/t a dosáhla v říjnu 2011 výše 3 907 Kč/t.

V říjnu 2011 průměrná cena jatečních býků v živém tř. j. SEU dosáhla výše 42 317 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 39 232 Kč/t), u telat jatečních tř. j. SEU v živém dosáhla výše 58 349 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 56 595 Kč/t) a u jatečních prasat v živém tř. j. SEU průměrná cena dosáhla 29 454 Kč/t (ve stejném měsíci předchozího roku 27 715 Kč/t).

V říjnu 2011 byla průměrná cena mléka Q. jakosti 8 339 Kč/tis.l a proti stejnému měsíci předchozího roku se zvýšila o 694 Kč/tis.l.

Ceny výrobců potravin a pochutin od začátku roku proti stejnému období předchozího roku vykázaly nárůst o 9,8 %. Ceny stouply u mléčných výrobků o 4,1 %, u uprav. a konzerv. ovoce, zeleniny o 6,1 %, , u rostl. a živočiš. olejů a tuků o 11,0 %, u mlýnských a škrobárenských výrobků a škrobů o 19,1 %, u pekářských výrobků a těstovin o 25,4 %, u konzerv. masa a masných výrobků o 2,2 % a u zprac. a konzerv. ryb, korýšů a měkkýšů o 6,7 %.



Zvýšení spotřebitelských cen potravinářského zboží ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku je 4,7 %. K vzestupu cen došlo u masa o 1,5 %, u pekárenských výrobků; u obilovin o 19,4 %, u olejů a tuků o 9,7 %, u ovoce o 6,1 % a u ryb o 2,3 %. Naopak pokles cen byl vykázán u zeleniny o 16,7 % a u brambor o 35,8 %.



Významnější rozdíl mezi vývojem cen výrobců potravin a pochutin a spotřebitelských cen potravinářského zboží je u pekářských výrobků a těstovin o 25,4 %, proti vykázanému růstu spotřebitelských cen u pekárenských výrobků, obilovin o 19,4 %.

Informace dole ke stažení obsahuje:

Metodické vysvětlivky
Komentář

Tabulková část

Tab. 1 Index cen zemědělství - stejné období předchozího roku = 100
Tab. 2 Index cen zemědělství - průměr roku 2005 = 100
Tab. 3 Index cen průmyslových výrobců za potravinářské výrobky podle CZ - CPA
Tab. 4 Index cen průmyslových výrobců za sekce, subsekce a oddíly podle CZ - CPA
Tab. 5 Indexy spotřebitelských cen v roce 2010
Tab. 6 Porovnání prům. spotřebit. cen, cen zeměd. výrobců a průmyslových výrobců u vybraných druhů v Kč
Tab. 7 Průměrné ceny zemědělských výrobců v Kč
Tab. 8 Průměrné ceny zemědělských výrobců podle krajů v Kč
Tab. 9 Průměrné ceny průmyslových výrobců v Kč
Tab. 10 Průměrné spotřebitelské ceny vybraných druhů zboží v Kč

Grafická část

Graf 1 Vývoj indexů cen
Graf 2 Indexy cen potravin
Graf 3 Indexy cen masa a masných výrobků
Graf 4 Indexy cen mléka a mléčných výrobků
Graf 5 Průměrné ceny: rostlinná výroba
Graf 6 Průměrné ceny: živočišná výroba

Informace ke stažení

Zdroj: Český statistický úřad, www.czso.cz, 30. 11. 2011


Hodnocení => průměr 029
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář