František Mariánek, 14. únor 2011
Vývoj marží obchodníků v ČR u potravin
Zemědělci jsou v médiích občas označováni za hlavní viníky zvyšování cen potravin pro spotřebitele. Realita je však jiná.

Zvýšení DPH u potravin od počátku r. 2008 bylo přenášeno ze značné části na dodavatele zboží do řetězců, přitom řetězce si své výsledky zachovaly a zlepšovaly navyšováním tlaku na dodavatele, především na zemědělce. Marže se u sledovaných výrobků dle ČSÚ zvýšila ze 23% v r. 2008 na 24% v r. 2010 po odpočtu DPH. Dále např. marže u šunky vzrostla ze 37 na 45%, u mléka ze 23% na 34% apod. V r. 2010 oproti vstupnímu roku do EU se jako jediným snížily ceny zemědělců (o7%), přičemž ceny potravinářů se zvedly o 2%. Spotřebitelské ceny potravin vzrostly o 11% a inflace o 17%. Významný vliv mělo i posílení koruny vůči euru o 19,3%, který prohloubil propad cen zemědělců.

Zdroj: ZS ČR


Hodnocení => průměr 020
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář