Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Aditiva do siláže
Výkonnost sklízecích řezaček je bržděna častým doplňováním aditiv do nádrže. Je představen nový inokulant a aplikační zařízení systémem ULV. Parametry a cena.

Výkonné sklízecí řezačky jsou schopné pořezat 200 až 300 tun píce za hodinu. Avšak tato výkonnost je bržděna kapacitou nádrže na aditiva, protože stroj musí často zastavovat kvůli jejímu doplňování. S využitím nového chemického přípravku, který se aplikuje v ultra nízkých dávkách (ULV – ultra low volume) lze plnit nádrž až po sebrání 1000 až 1200 tun zelené nebo zavadlé píce.

Nízkoobjemové aplikátory různých typů se používaly v USA již dříve, ale žádný z chemických přípravků nebo systémů nebyl vyvinut nebo testován k tomu, aby byla zlepšena jeho účinnost očekávaná při nízkých dávkách. Chemický přípravek Ecosyl ULV předává do každého gramu píce milion bakterií. Aplikační systém Ecosyler vykázal dobré vlastnosti při aplikaci tohoto přípravku, který se dodává tryskou ve výfukové koncovce sklízecí řezačky. Akcelerační ventilátor v těle této koncovky žene vzduch do píce rychlostí až 240 km . h-1, takže dochází k atomizaci inokulantu opouštějícího trysku v tomto proudu vzduchu. Pouhých 20 mililitrů (asi čtyři čajové lžičky) aditiva se aplikuje na každou tunu píce v porovnání s 1,5 až 3 litry aplikovanými konvenčním způsobem. Tuto dávku lze regulovat pomocí elektronické skřínky podle hodinové výkonnosti řezačky.

Celkové náklady na aplikační systém jsou kolem 600 GBP. Bohužel nelze tento systém použít u sklizně kukuřice a dalších dlouhostébelnatých plodin, protože tyto nízké dávky nestačí na vytvoření dostatečné aerobní stability. Náklady na chemické ošetření přípravkem Ecosyl ULV jsou 1,20 až 1,45 GBP na tunu zelené píce. Množství poskytnutých bakterií je stejné nebo dokonce vyšší než u tradiční aplikace. Bakterie jsou živé ještě pár dní při teplotě okolního vzduchu nebo mohou být uskladněny více než 10 dní v chladničce, je-li sklizeň odložena.

Fmrs Wkly, 143, 2005, č. 23, s. 66                  Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 092
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář