- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
K ČEMU JSOU DOBRÉ ÚHORY A PROČ MOHOU ŠKODIT?
Zemědělci mají z nařízení Evropské unie novou povinnost, kterou musí plnit při hospodaření na zemědělské půdě. Na části pole, kde by jinak pěstovali obilí nebo třeba kukuřici, nesmí vůbec zasahovat. Říká se jí odborně úhor. Znamená to, že se zde volně rozrůstají jakékoliv rostliny a množí různí živočichové. Na jednu stranu je to půda vrácená přírodě, na druhou stranu se odsud šíří plevel a škůdci, kteří následně ničí úrodu na celém poli. Jak to tedy vypadá v praxi?
K čemu jsou úhory?
• Mohou poskytovat prostor některým druhům rostlin a útočiště živočichům.
• Lákají opylovače na medonosné rostliny.
• Doplňují do půdy potřebnou organickou hmotu, čímž zlepšují některé její vlastnosti, jako je struktura, pórovitost, termoregulace či barva. Tím zároveň vylepšují úrodnost půdy.
• Přispívají k větší pestrosti krajiny.
• Pomáhají zabraňovat narušování půdy větrem či vodou.
V čem mohou úhory škodit?
• Zvyšují riziko šíření škůdců, jako je hraboš polní a různé druhy plevele za hranice úhorů. Tím se zvýší spotřeba přípravků na ochranu rostlin na celém poli.
• Kvůli objíždění úhorů při obdělávání pole zemědělskou technikou se zvyšuje spotřeba pohonných hmot a také délka času stráveného na poli, tudíž stoupnou i náklady na mzdy pracovníků.
• S tím paradoxně souvisí i zvýšená zátěž životního prostředí tím, že se uvolňuje více oxidu uhličitého.
• Úhory neslouží k produkci potravin, tedy snižují objem úrody z celého pole, a tak i zisk zemědělců.
• Snižují objem krmiv pro hospodářská zvířata, případně také jejich kvalitu.