Renata Šarjaková, 11. srpen 2022
MF Dnes: Když obchodníci jedou bomby

Mladá fronta DNES/Hovory z lán(ů)

 

Musím se přiznat, že mi některá spojení „novočeštiny“ nebo také „češtiny 2.0“, jak ji nazývá internet, poněkud unikají. Dost možná to bude tím, že už nejsem nejmladší a nestíhám trendy na sociálních sítích, jejichž názvy už mnohdy ani neznám. Jednou takovou nepoznanou frází pro mě donedávna bylo „jet bomby“.

Reklamní sdělení, ve kterém se toto sousloví objevilo, hovořilo něco o tom, že „u nás se v létě jedou bomby“. Pro mou osobu, neznalou slovníku dnešní mládeže, to na první pohled zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině působilo poněkud nevkusně a nepatřičně. Shodou okolností jsem se pak s „jet bomby“ v krátkém čase setkal ještě několikrát. Nedalo mi to a jal jsem se „googlit“.

Výraz podle jednoho ze zdrojů pochází už z roku 2009, konkrétně z prostředí populární hudby a moderního tance. „Jet bomby“ prý fungovalo jako sebemotivační pomůcka pro vystupující a znamená něco jako jít do něčeho naplno bez ohledu na okolnosti. Význam se ale v čase lehce posunul a dnes znamená i něco jako „perlit“ nebo být „mimo mísu“, ale zároveň tak činit nedopatřením či záměrně s řádným nasazením.

Nevím proč, ale mě jako první napadlo jméno lobbisty super- a hypermarketů Tomáše Prouzy. Už jsme si tak nějak zvykli na vtipná prohlášení, že zahraniční řetězce nemají žádnou marži a že tady vlastně fungují jako charita a hráz proti inflaci, ale teď se fakt „jedou bomby“. Jeden týden pan Prouza tvrdí, že „nenasytní zemědělci nezlevní mouku“. Ne, zemědělci fakt z pole mouku nesklízejí – a jestliže mlýny mají dražší energie, těžko bude mouka ze sebelevnější pšenice levnější. Další týden se od bývalého státního tajemníka pro evropské záležitosti dozvíme, že zemědělské podpory, jejichž podmíněnost, kontrola a administrace zaměstnává polovinu aparátu unijních institucí, lze jednoduše přeposlat pekařům, aby se snížila cena pečiva. Naposledy zase na Facebooku tvrdil, že pečivo zdražují agrobaroni.

Zaprvé, obilí tu „dělají“ tisíce subjektů i na relativně malých výměrách a všichni ho prodávají za stejnou, tržní cenu s cílem alespoň pokrýt náklady. Zadruhé, surovina dělá u pečiva asi jen 10 až 15 procent. I kdyby se ze dne na den začalo péct z „předválečné“ pšenice, na niž teď ale zemědělci rozhodně nevydávají předválečné náklady, chleba by zlevnil asi o tři koruny. Problém bude někde jinde, v obchodních přirážkách, v nichž obchodníci prostě „jedou bomby“, stejně jako jejich lobbista ve facebookových statusech.

Autor: Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR


Hodnocení => průměr 041
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář