- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Čočka místo hovězího steaku, anebo kolo místo auta?
- Ačkoliv veganství a environmentální aktivismus obecně není u nás až tolik v kurzu, útoky na zemědělství, a především pak živočišnou výrobu, se i v České republice pomalu, ale jistě stupňují. Debata o dobrých životních podmínkách zvířat, udržitelnosti zemědělství včetně menšího plýtvání potravinami je v západní společnosti určitě na místě, v poslední době se nicméně čím dál tím více hovoří o klimatickém aspektu konzumace masa a zemědělství vůbec.
Otázkou nicméně zůstává, zda veganství skutečně může zachránit planetu, nebo bychom se měli podívat někde jinde. Vzhledem k trochu návodnému titulku tohoto textu začnu u toho, zda je veganství pro všechny vůbec reálné. Podle nedávného australského průzkumu by 73 % mužů raději zemřelo o deset let dříve, než aby se vzdali masa. Podle holandské studie z února letošního roku je naopak až 70 % spotřebitelů připraveno podpořit nulovou DPH na ovoce a zeleninu v kombinaci s vyšší „spotřební“ daní na maso. Až 80 % spotřebitelů v Německu, 67 % ve Francii a 63 % v Nizozemí by nevadilo připlatit si několik eurocentů na každém kilu masa, které si koupí. Pokud bychom se bavili o desítkách eurocentů, tedy asi 5–10 korunách, začíná se ochota „plácnout se přes kapsu“ povážlivě zmenšovat (cca 50 %).
Podle environmentálních neziskovek by se ale podobná daň měla pohybovat o řád výš, respektive o měnu vedle, tedy někde kolem pěti až deseti eur na kilogram. Tomu už bude tleskat málokdo. Možná se ale řady veganů rozrostou o nemajetné spotřebitele.
Ne, vážně – osobně bych šel raději cestou snížení daní pro zdravé sezonní potraviny z krátkých dodavatelských řetězců, jako je ovoce nebo zelenina, nicméně si dost dobře nedokážu představit systém, který by toto sledoval a hlídal. Nažene nás to všechny do náruče veganství? Možná ne, v rozvinutých zemích OECD, kam se řadí i Česko, jsou zemědělství a živočišná výroba zodpovědné za skleníkové plyny minimálně, v řádech procent. I proto, že většina lidí zde jezdí auty (doprava za skleníkové plyny může z 28,5 %), někdy účelně, někdy zbůhdarma pálíme proud (energetika 28 %) a vyrábíme auta a součástky pro ně (průmysl 21,6 %).
Takže až budete příště stát před dilematem, zda čočku, anebo steak, omezte vlastní emise metanu, dejte si steak s čerstvou zeleninou a do práce vyrazte vlakem či na kole.
Autor: Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR