Renata Šarjaková, 1. červen 2020
Mléko potřebuje podporu

Ve čtvrtek 28. května 2020 zasedala, tentokrát již prezenční formou, Komoditní rada pro mléko a hovězí maso. Zástupci producentů i zpracovatelů se shodli na tom, že po mírném propadu by v následujících měsících mělo dojít k oživení trhu a také ceny. 

Uzavření hotelů, restaurací a kaváren v souvislosti s COVID-19 s sebou přineslo problémy s odbytem mléka a mléčného tuku, což vedlo také k snížení ceny mléčné suroviny na úroveň 8,50 Kč/l. Nákladová cena mléka se přitom podle údajů ÚZEI a VÚŽV pohybuje kolem 9,04 Kč na litr. I s ohledem na spuštění podpory soukromého skladování, nákupu sušeného odstředěného mléka do hmotných rezerv, opětovnému nastartování restauračních a hotelových provozů  a předpokládanému snížení nabídky mléka v letních měsících nyní lze očekávat stabilizaci trhu. Poslední měsíce nejen v komoditě mléko ukázaly, jak důležitá je podpora tuzemských potravin (zejména těch s vyšší přidanou hodnotou), která bohužel zůstává ze strany obchodních řetězců zůstává soudě dle jejich preference nákupu zahraničních potravin spíše deklaratorní. I z tohoto důvodu podporuje KR mléko a hovězí maso při AK ČR novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která mimo jiné směřuje k přesně definovanému minimálnímu podílu domácích potravin na pultech obchodních řetězců. Zvýšení podílu tuzemských výrobků na pultech by mělo hned několik kladných dopadů v podobě snížení uhlíkové stopy (omezení kamionové dopravy)  s pozitivním vlivem na ekonomickou udržitelnost sektoru, pestrost, zdraví a schopnost krajiny zadržovat vodu. Mléko tak nyní potřebuje podporu nejen od spotřebitelů, ale také od zákonodárců.  

Ing. Jan Doležal, tajemník AK ČR 


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 091
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář