Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 6. listopad 2007
Zdravotní prospěch potravin z ekologické produkce
Zdravotní prospěch potravin z ekologické produkce
Průběžné výsledky výzkumného projektu QLIF. Přístup k řadě publikací týkajícíh se ekologické produkce potravin.
Výsledky evropského výzkumného projektu řešeného v 6. rámcovém programu V&V pod názvem “Quality Low Input Food” (QLIF) ukázaly, že některé potraviny z ekologické produkce, např. ovoce, zelenina a mléko jsou hodnotnější z hlediska výživových faktorů a obsahují větší množství antioxidantů, o kterých se předpokládá, že snižují riziko onemocnění srdce a rakoviny. U ovoce a zeleniny byl zjištěn vyšší obsah antioxidantů oproti konvenční produkci o 40 %, u mléka o 60 % více antioxidantů a prospěšných mastných kyselin. Profesor Carlo Leifert z Newcastle University ve Velké Británii (koordinátor projektu) uvedl, že výsledky projektu naznačují, že konzumace biopotravin je ekvivalentní tomu, jako bychom denně konzumovali porci ovoce a zeleniny navíc.
Projekt QLIF byl zahájen v březnu 2004, na jeho řešení se podílí 31 výzkumných středisek, společností a univerzit v Evropě. Příspěvek Evropské komise na řešení má činit 18 milionů EUR. Více informací o projektu je k dispozici na internetové stránce projektu QLIF.
Ve dnech 20.–23. března 2007 se uskutečnil 3. vědecký kongres organizovaný v rámci projektu QLIF. Sborník prezentací z uvedeného kongresu a informace o přípravě 4. kongresu, který se uskuteční 18.–20. červan 2008, jsou k dispozici zde.
Řešení projektu QLIF probíhá v sedmi pracovních skupinách (WP):
WP1: Očekávání a postoje spotřebitelů
WP1: Očekávání a postoje spotřebitelů
U jednotlivých pracovních skupin je k dispozici řada odkazů na publikace, které vznikly v rámci projektu QLIF. K uvedeným publikacím (článkům, zprávám aj.) je zprostředkován přístup přes Organic Eprints.
Mezi vybrané publikace WP5 patří např.:
– Produkce biopotravin: zásady, koncepce a doporučení pro budoucnost (pdf, 2,36 MB, 82 stran)
– Postupy použité při produkci biopotravin a potravin s nízkými vstupy – dopad na kvalitu a bezpečnost potravin (pdf, 1,56 MB, 129 stran)
– Hlavní zásady produkce biopotravin a potravin s nízkými vstupy (pdf, 632 kB, 118 stran)
– Zásada správné výrobní praxe při produkci biopotravin (pdf, 1,16 MB, 35 stran)
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková
Hodnocení
=> průměr 084