František Mariánek, 16. září 2012
Studie o přínosech biopotravin
Před nedávnem byla publikována studie vědců ze Standfordu, která hledá odpověď na otázku zda jsou biopotraviny bezpečnější a zdravější než konvenční.

 

 O této studii informovala ČTK a následně pak některá česká média, která bohužel řadu sdělení ze studie zkreslila. V příloze naleznete odborné vyjádření ke studii a jejím výsledkům od Mgr. Margit Slimákové, Ph.D. Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.

Je skvělé, že biopotraviny se dostávají do popředí zájmu čím dál více odborníků. Proto vítám i právě publikovanou studii vědců ze Standfordu, která se ptala, jestli jsou biopotraviny zdravější a bezpečnější, než ty konvenčně pěstované. Jde o další pokus dopátrat se pravdy ve velmi komplexní problematice a diskuzi o zdravotní prospěšnosti bio ani tato práce definitivně neuzavírá.

Hlavní závěry studie
Celkové vyznění studie je vůči biopotravinám spíše rezervované, ale konkrétní uváděné závěry přitom zdravotní význam biopotravin potvrzují.

  1. U dětí, které jedí biopotraviny je podstatně nižší množství pesticidů v moči ve srovnání s běžně se stravujícími dětmi.
  2. Riziko znečištění zbytky z pesticidů je u biopotravin nižší než u konvenčně pěstovaných potravin.
  3. Kontaminace choroboplodnými bakteriemi Escherichia Coli není u biopotravin odlišná od potravin konvenčně pěstovaných.
  4. Riziko znečistění bakteriemi odolnými vůči třem a více druhům antibiotik je u kuřecího a vepřového masa z konvenčního chovu vyšší.

Nedostatky a omezení studie
Práce je popisována jako doposud nejkomplexnější meta-analýza publikovaných studií srovnávající organické a konvenční potraviny, přesto studie pomíjí hned několik zásadních souvislostí.

  • Studie je limitovaná a nepodává komplexní pohled na problematiku biopotravin
  • Studie neuvádí jaké jsou rozdíly mezi biopotravinami a konvenčními potravinami v obsahu hned několika zásadních živin, jako jsou na příklad omega 3 mastné kyseliny anebo fytochemikálie
  • Studie se nezabývá obsahem geneticky modifikovaných organismů a jejich zdravotními riziky v konvenčních potravinách
  • Studie nevysvětlitelně vypočítávala zatížení pesticidy neobvyklým způsobem, při běžně používané metodě by výsledky pro biopotraviny byly ještě mnohem příznivější a to namísto 30 % až 81% nižší zátěž pesticidy
  • Studie sice sleduje množství toxických látek jako pesticidů v jednotlivých druzích, ale nedává je do souvislosti s běžnou konzumací mnoha takovýchto potravin v průběhu běžného života anebo riskantními interakcemi mezi jednotlivými chemikáliemi navzájem


Závěr
Studie je zajímavým pokusem o vysvětlení prospěšnosti biopotravin, a je škoda, že její design nebyl detailněji navržen, tak aby mohla odpovědět mnohem více o zdravotních přínosech biopotravin.


Detailnější hodnocení studie připravil Carles Benbrook z Centra pro udržitelné zemědělství Univerzity ve Washingtonu. Jako problematickou také vidím situaci, kdy populární média zkreslila výsledky studie a vůbec se nezabývala jejími nedostatky.


Mgr. Margit Slimáková, Ph.D. je odbornice na zdravotní prevenci a výživu. Vystudovala farmacii a dietologii, využívá osvědčené poznatky moderní i alternativní medicíny. Věnuje se poradenství a osvětě, publikační i přednáškové činnosti.

Text publikován na: http://www.margit.cz/studie-o-prinosech-biopotravin/

Přílohy
Reakce na studii o prospěšnosti biopotravin (PDF, 40 KB)


zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR »


Hodnocení => průměr 108
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář