František Mariánek, 6. březen 2012
Bio v gastromonii»
Slunečnicový olej z moravské farmy

cmelak_na_slunecnici.jpgFarma pana Bartoše z Lanžhota nedaleko jihomoravské Břeclavi vyrábí z vlastních slunečnicových semen vyrobený olej.

Farma působí od začátku 90. let minulého století především v oblasti rostlinné výroby. Usedlost se nachází v Lanžhotě nedaleko od Břeclavi. Na 80 hektarech pěstují v druhém roce přechodného období na systém ekologického zemědělství obiloviny a olejniny: slunečnici a tykev olejnou, v rámci střídaní plodin také luštěniny, řepku a občas kukuřici. Na usedlosti provozuje pan Bartoš také malý penzion.

tanky_na_vylisovany_olej.jpgTanky na vylísovaný olej

Před několika lety se pan Bartoš rozhodl vyzkoušet výrobu oleje z vlastní produkce semen. „Olej se lisuje technologií lisování za studena, což zachovává většinu jeho zdraví prospěšných látek, od vitamínů po omega kyseliny. Je vhodný pro pokrmy studené kuchyně, nakládání, dušení, vaření masa. Není ale vhodný ke smažení a jiné úpravy pokrmů, které vyžadují vysoké teploty - tím olej ztrácí většinu zdravých látek, které jsme zachovali lisováním za studena,“ vysvětlil portálu Bio-info.cz pan Bartoš.

olej_pan_Bartos.jpgOlej si farma lisuje sama v malé lisovně. Olej nabízí na farmářských trzích a v prodejně farmářských produktů „Sklizeno" v Brně. Pan Bartoš zkouší vyrábět i ochucený olej – česnekový. „Rádi bychom olej dodávali i do restaurací,“ představil své přání pan Bartoš. Ne každá restaurace se může pochlubit tím, že pokrmy připravuje na oleji z moravské farmy. Pro zájemce z řad restaurací či domácností farma nabízí dvě možnosti balení podle množství odběru: 500 ml a 3 000 ml.

Více informací: Radek Bartoš, anbart@centrum.cz


Hodnocení => průměr 097
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář