- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Biopotraviny a způsob jejich zpracování
Při výrobě biopotravin jsou vyloučeny postupy genových technologií v jakékoli formě a ošetření ionizujícím zářením. Zákonem o ekologickém zemědělství je zakázáno i bělení a mikrovlnný ohřev.
Povoleno naopak je: mechanické zpracování (tj. mletí, drcení, stloukání, prosévání, třídění, lisování, mačkání, homogenizace), tepelné zpracování (odpařování, vaření, sušení, pečení, pasterace, sterilace, extruze), uzení bez použití chemikálií, filtrace, čiření, dekantace, chlazení, mražení, lyofilizace, fermentace, síření u vína, emulgace, extrakce vodou, parou a alkoholem, destilace.
Pokud se zpracovatelé bioproduktů rozhodnou zárovně i pro výrobu konvenčních potravin, musejí svou souběžnou výrobu časově a prostorově oddělit a zajistit identifikaci výrobních dávek. Je to např. běžné u velkých zpracovatelů mléka, kde lze najít dvě samostatné a oddělené zpracovatelské a výrobní linky.
Zdroj: Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004. Zdroj info ÚZPI