Renata Šarjaková, 6. únor 2006
Biopotraviny od dálnice?
Mohou značku BIO dostat produkty z pole, které leží v blízkosti dálnice, jaderné elektrárny, skládky či spalovny odpadů?
 Prakticky to možné není. V případě potencionálního rizika kontaminace produkce jsou odebírány vzorky na laboratorní analýzy. Je-li kontaminace prokázána, nemůže být produkce osvědčena – a tudíž ani označena jako BIO. V České republice ekofarmáři hospodaří a produkují biopotraviny v oblastech, v nichž je nějaký stupeň ochrany přírody – např. jde o rezervace, přírodní parky, chráněné krajinné oblasti, a dále rovněž v místech, kde je příroda zasažena, poškozena či znečištěna průmyslovou výrobou minimálně.

Pravděpodobnost, že se ekozemědělec rozhodne v rizikové oblasti hospodařit, je malá, protože se to neslučuje s jeho životním stylem, názory, smýšlením a přesvědčením. Ekologičtí zemědělci mají vřelý vztah k přírodě a často se i oni aktivně podílejí na její ochraně i mimo svá hospodářství.

Kromě odebírání kontrolních vzorků a smýšlení ekologických zemědělců je pro jistotu spotřebitele důležité rovněž to, že ze zákona má ekozemědělec povinnost minimalizovat možnost jakékoliv kontaminace. Jako preventivní ochrana ekologických ploch musejí být  vysazovány živé ploty i větrolamy a zakládány travnaté pásy. Využívány jsou i polní cesty a liniová zeleň.

 

Zdroj: Mgr. J. Průšová, Mgr. H. Zemanová: Biopotraviny – spotřebitelské otázky a odpovědi, PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Praha, 2004.                                    Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 094
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář