- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
První laboratorně vypěstované maso v Británii v prodeji
Společnost Meatly na začátku února 2025 představila svůj nový výrobek z kuřecího masa vypěstovaného z buněčných kultur. Jde o první schválené laboratorně vypěstované maso ve Velké Británii.
Kuřecí kousky „Chick Bites“, vyrobené ve spolupráci se značkou rostlinného krmiva pro psy The Pack, jsou nyní v omezeném množství k dostání v britských obchodech.
Laboratorně pěstované kuřecí maso se zatím prodává výhradně jako krmivo pro domácí zvířata. Zároveň může uvedení tohoto produktu na trh představovat cestu k udržitelnější alternativě tradičního masa. Proces výroby se odvíjí z malého vzorku buněk z kuřecího vejce. Nevýhodou jsou zatím vyšší náklady, a tedy vyšší cena. Cílem je však snížení cenové úrovně. Výhodou je mimo jiné odstranění potřeby využívat antibiotika, menší dopad na životní prostředí a etický rozměr produkce tohoto typu masa.
Britská Agentura pro potravinové standardy oznámila, že výrobky z kultivovaných buněk by se mohly v příštích několika letech stát standardním sortimentem britských supermarketů. Již byly podány žádosti o schválení laboratorně pěstovaných steaků, hovězího a kuřecího masa. Proto agentura očekává, že počet takovýchto produktů bude růst.
Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.gov.cz