Renata Šarjaková, 19. únor 2025
První laboratorně vypěstované maso v Británii v prodeji

Společnost Meatly na začátku února 2025 představila svůj nový výrobek z kuřecího masa vypěstovaného z buněčných kultur. Jde o první schválené laboratorně vypěstované maso ve Velké Británii.

 

Kuřecí kousky „Chick Bites“, vyrobené ve spolupráci se značkou rostlinného krmiva pro psy The Pack, jsou nyní v omezeném množství k dostání v britských obchodech.
Laboratorně pěstované kuřecí maso se zatím prodává výhradně jako krmivo pro domácí zvířata. Zároveň může uvedení tohoto produktu na trh představovat cestu k udržitelnější alternativě tradičního masa. Proces výroby se odvíjí z malého vzorku buněk z kuřecího vejce. Nevýhodou jsou zatím vyšší náklady, a tedy vyšší cena. Cílem je však snížení cenové úrovně. Výhodou je mimo jiné odstranění potřeby využívat antibiotika, menší dopad na životní prostředí a etický rozměr produkce tohoto typu masa.
Britská Agentura pro potravinové standardy oznámila, že výrobky z kultivovaných buněk by se mohly v příštích několika letech stát standardním sortimentem britských supermarketů. Již byly podány žádosti o schválení laboratorně pěstovaných steaků, hovězího a kuřecího masa. Proto agentura očekává, že počet takovýchto produktů bude růst.

Zdroj

Zpracoval:
Paul Wilkins
místní zástupce ČR pro agro-potravinářství ve Velké Británii
Tel.: +44 749 533 9811, E-mail: uktrade@mze.gov.cz


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 295
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář