Renata Šarjaková, 6. únor 2025
Srbsko objevuje potenciál biozemědělství

V těchto dnech zveřejnil portál „e-Kapija“ informaci, že v Srbsku v posledních letech roste výroba bioproduktů.

 

 

V roce 2023 farmáři zabývající se biozemědělstvím hospodařili na 29 tis. hektarech. Z této plochy připadá největší podíl na pěstování ovoce (33 %), obilovin (30 %), pícnin (17 %) a technických plodin (13 %). Nejméně je pak rozšířené pěstování léčivých a aromatických bylin (2 %) a zeleniny (1,5 %, tedy cca 224 ha), které však má především v centrálním a jižním Srbsku velký potenciál. Ze zeleniny se v roce 2023 pěstovaly nejvíce brambory (35 ha), melouny (17 ha), dýně (15 ha) a fazole (13 ha). 


Většina srbské bioprodukce směřuje na export (zejména do Německa, Holandska a USA), ale roste také spotřeba bioproduktů na srbském trhu, kde se rozšiřuje především nabídka výrobků v supermarketech ve velkých městech. Hodnota vývozu činila v loňském roce cca 53 mil. EUR (15,6 tis. tun) a očekává se, že za rok 2024 budou tato čísla ještě vyšší. Vzhledem k tomu, že Srbsko vyváží celou řadu léčivých a aromatických rostlin, je zde potenciál pro spolupráci s českými zpracovatelskými firmami, které tyto byliny potřebují pro svoji výrobu. Srbský trh se naopak stává zajímavým pro české dodavatele vstupů pro ekologické hospodaření, kteří se zejména v posledních letech snaží rozšířit své dodávky na tento trh.

Zpracoval: Vladimír Váňa, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Bělehradě, E-mail: vladimir.vana@mzv.gov.cz

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 308
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář