- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Posklizňové využití vinných hroznů v Japonsku
Sklizeň révy určené pro produkci vína skončila v Japonsku již před měsícem. Přestože výroba domácího vína (tzv. Koshu) v zemi rok od roku stoupá, pěstitelům každoročně zůstane velké množství neprodaných, nevyužitých hroznů.
Japonská televize NHK přinesla tento týden zajímavou reportáž týkající se využití těchto nespotřebovaných plodů v rámci iniciativy proti plýtvání potravinami.
Vyplývá z ní, že neprodané hrozny a zbytky pevných látek z výroby vína byly ve středním Japonsku nedávno použity jako krmivo pro dobytek a k výrobě dalších potravin. Takové využití hroznů a vinných výlisků z prefektury Yamanashi tak prospělo zejména hospodářstvím, které se v posledních letech potýkají s rostoucími náklady na krmiva pro hospodářská zvířata. Pěstitelům révy zase napomohlo snížit náklady na likvidaci odpadů.
Někteří zemědělci ze shora uvedeného procesu nadto vytvořili svoji výhodu. Například dobytčí farma Kobayashi z prefektury Kai prodává své hovězí maso přímo označené jako maso z dobytka krmeného krmivem smíchaným s pokrutinami. Farma dále uvádí, že přeměňuje hnůj dobytka na kompost pro vinaře.
Pokud hovězí dobytek dostává ve věku od 6 do 16 měsíců krmivo obsahující výlisky, které je bohaté na vitamíny a polyfenoly, je jeho maso podle Kobayashi křehčí a stravitelnější. Tento krok také farmě ušetří ročně 5 milionů jenů (cca 750.000 CZK) na krmivu.
Další společnost z prefektury Kai, Asaya Foods, používá k výrobě vinného octa takzvané nestandardní hrozny. Plody, které se rozpůlily nebo nejsou považovány za dobře vybarvené, se často likvidují zakopáním na polích. Společnost začala vyrábět vinný ocet z těchto hroznů v roce 1959 v rámci svého úsilí o zamezení plýtvání potravinami. Zpočátku byl tento ocet používán pouze velkými provozy - hotely a restauracemi, kolem roku 2020 se prosadil i mezi běžnými spotřebiteli. Zajímavostí je, že cena produktu byla v únoru loňského roku kvůli rostoucím nákladům zvýšena o zhruba 7 procent, ale tržby se díky přetrvávajícímu zájmu zákazníků nesnížily.
Shora uvedené příklady jsou rovněž praktickou ukázkou tzv. cirkulárního zemědělství, jež je v Japonsku stále intenzivněji podporováno zdejším Ministerstvem zemědělství.
Zpracovala: Veronika Vanišová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz