Renata Šarjaková, 19. listopad 2024
Japonsko vypracuje kritéria pro cenotvorbu u některých potravin

Japonské ministerstvo zemědělství dle zprávy místní zpravodajské stanice NHK hodlá vypracovat vodítka pro prodejce potravin a zemědělských produktů, jež by obsahovala standardy pro promítání nákladů zemědělské produkce, včetně ceny vstupů, do konečných cen, a to zejména pokud se jedná o rýži a zeleninu.

 

 

Dle zveřejněné zprávy hodlá sestavit panel odborníků, kteří mají tato doporučení vypracovat.

Plán na stanovení jasných standardů cenotvorby potravinářských produktů přichází v době, kdy rovněž Japonsko zasáhl prudký nárůst nákladů na hnojiva, palivo a pracovní sílu v rámci celého výrobního řetězce. Od pěstování po zajišťování dodávek zemědělské produkce. Současně ale v zemi neexistují kritéria, jež by korigovala promítání těchto vyšších nákladů do konečných cen.

V zemi došlo v posledních týdnech k bezprecedentnímu zdražení některých potravin a zemědělských produktů, přičemž tento vývoj vyvolal mezi spotřebiteli značné znepokojení. Expertní panel má proto prozkoumat současný systém obchodování a proces tvorby cen v tomto segmentu produktů a navrhnout opatření k jejich zlepšení.

Vedle rýže a zeleniny se má skupina odborníků rovněž zaměřit na mléko a tofu a další produkty z nich, u nichž jednak došlo ke skokovému zdražení, zároveň jsou ale často předmětem nejrůznějších slevových či jinak zvýhodněných prodejních akcí v supermarketech.

Zpracovala: Veronika Vanišová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 300
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář