Renata Šarjaková, 13. srpen 2024
Označování rostlinných alternativ vajec v Kanadě

Kanadská agentura pro kontrolu potravin (Canadian Food Inspection Agency) zahájila konzultaci zaměřenou na způsob označování a prezentaci výrobků z rostlinných alternativ vajec.

 

 

Cílem je vytvoření pokynů, které pomohou potravinářskému průmyslu dodržovat příslušné kanadské právní předpisy a současně dozorovým orgánům posoudit soulad předpisů a podnikové praxe.

Spuštění této konzultace směřuje k jasnějšímu odlišení výrobků z vajec a jejich rostlinných alternativ tak, aby nebyli spotřebitelé uváděni v omyl. Jedním z hlavních prvků konzultace je zejména označování výrobků jako je název, složení, výživové údaje nebo grafická podoba obalů. 

Rostlinné alternativy vajec se v Kanadě stávají čím dál populárnějšími. Jsou využívány zejména při pečení nebo vaření. Často jsou založeny na luštěninách, jako například oblíbená značka JUST Egg, která se vyrábí z fazolí mungo.

Konzultace potrvají do 28. října 2024 a jsou primárně určeny pro potravinářské podniky. Komentáře a podněty jsou však vítány i od spotřebitelů a dalších stakeholderů. Bližší informace ke konzultaci.

Zpracoval: Filip Lameš, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Ottawě, E-mail: filip.lames@mze.gov.cz

 

Hodnocení => průměr 213
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář