Renata Šarjaková, 6. červen 2024
Čerstvé mléko na Ukrajině je dnes o 21 % levnější ve srovnání s průměrnou cenou v EU

Růst cen mléka v Evropě omezuje sezónní nárůst dojivosti, ale situace se může v nadcházejících měsících změnit, pokud bude horké léto a ziskovost produkce mléka bude nadále klesat.

 

 

Podle předběžných údajů Evropské komise činila v dubnu 2024 průměrná cena čerstvého mléka v EU 46,31 eurocentů za kg, což je o 0,2 % méně než v březnu 2024. Ve srovnání s cenou k dubnu 2023 mléko v EU zlevnilo o 2,6 %. Na Ukrajině stálo čerstvé mléko minulý měsíc v průměru 38,13 eurocentů za kg. Ve srovnání s březnem letošního roku se cena čerstvého mléka mírně zvýšila v osmi členských státech EU. Mezi velkými výrobci a vývozci mléčných výrobků se ceny surovin dostaly do kladných hodnot pouze v Nizozemsku na 46,75 eurocentů za kg (+0,5 %) a v Polsku na 47,89 eurocentů za kg (+0,1 %) ve srovnání s březnem 2024. V dubnu 2024 se nákupní ceny v Německu, Dánsku, Španělsku, Portugalsku, na Maltě a na Kypru oproti březnu nezměnily. Ve srovnání s březnem 2024 nejvíce klesla cena čerstvého mléka na Slovensku na 40,42 eurocentů za kg (-5,9 %), v Litvě na 40,88 eurocentů za kg (-3,5 %) a v České republice na 41,67 eurocentů za kg (-1,9 %). V ostatních evropských zemích bylo tempo poklesu cen mléka ve srovnání s předchozím měsícem nižší než 1 %. Tradičně nejdražší čerstvé mléko je na Kypru (64,61 eurocentů za kg), na Maltě (55,75 eurocentů za kg) a v Řecku (52,40 eurocentů za kg). Nejnižší výkupní ceny mléka dostávají zemědělci v Lotyšsku (39,60 eurocentů za kg), Litvě (40,88 eurocentů za kg) a České republice (41,67 eurocentů za kg).  V současné době výkupní ceny odpovídají silné poptávce od sýrařů spojené se začátkem turistické sezóny v jižní Evropě.  Produkce čerstvého mléka není v různých částech Evropy homogenní. V severozápadním regionu EU, konkrétně v Dánsku, Německu, Nizozemsku a Belgii klesá produkce mléka v důsledku dlouhodobého poklesu ziskovosti farem, ekologických omezení, nedostatku pracovních sil a zhoršujících se povětrnostních podmínek. Přísnější požadavky na kvalitu vody a snížené používání minerálních hnojiv také mohou urychlit tempo poklesu produkce mléka v těchto zemích. Ztráta ziskovosti podnikání v důsledku zvýšených výrobních nákladů a relativně nízkých cen mléka vede k tomu, že řada zemědělců opouští mlékárenský průmysl nebo snižuje počet krav, což má v důsledku vliv na snížení produkce mléka a v dlouhodobém horizontu může přispět ke zvýšení nákupních cen a k tvrdé konkurenci mezi mlékárenskými podniky o volné objemy surovin. Čerstvé mléko je dnes na Ukrajině o 21 % levnější ve srovnání s průměrnou evropskou cenou, což vytváří základ pro zvýšení vývozu zejména u másla.

Zdroj: Asociace producentů mléka UA

Zpracoval: Petr Sochor, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Kyjevě, e-mail: petr.sochor@mzv.gov.cz

 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 189
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář