- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Japonskem otřásla úmrtí několika lidí po požití potravinových doplňků
Vážné zdravotní komplikace, jež u několika jedinců bohužel skončily úmrtím či hospitalizací, byly hlášeny u řady lidí, kteří užili potravinový doplněk na bázi plísní vyrobený japonskou farmaceutickou společností.
Společnost Kobayashi Farmaceutical Co. se sídlem v Ósace dodává na trh doplňky pěstované v plísni koji, jež je považována za součást tradiční medicíny nejen v Japonsku, ale rovněž na Tchajwanu a v Číně. Vyrábí se kultivací několika druhů plísní Monascus na zrnech, kupříkladu na rýži. Je oblíbena pro svou červenou přirozenou barvu a používá se rovněž při výrobě některých druhů tofu nebo jako přísada v různých druzích rýžového vína a v dalších pokrmech.
Podle docentky univerzity Kagoshima Yumiko Yoshizaki, expertky na studium fermentovaných potravin, objevili japonští vědci v 70. letech minulého století v plísni složku, která snižuje hladinu cholesterolu, zvanou „monacolin K“. V posledních letech si tato látka získala pozornost jako přísada do zdraví prospěšných potravinových doplňků.
Některé druhy Monascus však produkují citrinin, toxickou látku, o které se předpokládá, že způsobuje poruchy ledvin. Produkt Kobayashi Pharmaceutical je však vyroben s použitím druhu plísně, který tento mykotoxin neprodukuje, a ani analýza produktu provedená poté, co problém vyšel najevo, přítomnost citrininu nepotvrdila. Podle japonské Komise pro bezpečnost potravin vedly zprávy o zdravotních problémech, u nichž existuje podezření, že jsou způsobeny konzumací doplňků pocházejících z koji, Evropskou unii v roce 2014 ke stanovení hraničních hodnot pro citrinin vytvářený plísněmi v doplňcích stravy. Ve Francii jsou lidé varováni, aby se před konzumací produktů z koji poradili s lékařem, ve Švýcarsku je dokonce prodej potravin a léků, které jej obsahují, zakázán.
Komise vyzvala spotřebitele, aby zůstali v klidu, a zdůraznila, že koji je silně zakořeněno v japonské potravinářské kultuře, obecně se není třeba znepokojovat, pokud předmětné výrobky nebudou konzumovány v nadměrném množství.
Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil CZ: +420 603 350 236, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz