- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
FOODEX JAPAN 2024: Čeští výrobci obstáli v konkurenci z více než 60 zemí světa
Ve dnech 5. až 8. března se v Tokiu uskutečnil již 49. ročník prestižního potravinářského veletrhu FOODEX JAPAN 2024. Během 4 dnů se zde prezentovalo na 3 tis společností z více než 60 států z celého světa a podle předběžných odhadů expozici navštívilo přes 80 tis návštěvníků.
Valnou většinu z tohoto počtu přitom představovali profesionální návštěvníci, a to nejen z Japonska, ale rovněž z okolních států, jako například z Jižní Koreji, Taiwanu či Hongkongu.
V rámci českého pavilonu vystavovalo celkem osm společností zaměřených na produkci vína, ovocných pálenek, cereálií, müsli, bezlepkových a proteinových výrobků či čokoládových cukrovinek. Na stánku se po celý čas zastavovali reprezentanti dovozců, distributorů i zástupci obchodních řetězců; probíhala zde rovněž předem sjednaná obchodní jednání. Dále jsme v českém pavilonu přivítali delegaci z japonského ministerstva zemědělství, jakož i představitele dosavadních významných dovozních partnerů. Naši vystavovatelé si chválili zájem ze strany profesionálních návštěvníků a vyzdvihovali zejména serióznost nově nabytých kontaktů.
České výrobky byly prezentovány rovněž v rámci samostatného pavilonu Evropské unie. Zde mohli hosté veletrhu také ochutnávat tradiční evropské produkty či navštívit jednu z mnohých kuchařských show v rámci kterých, vyhlášení šéfkuchaři připravovali pokrmy vycházející z kombinování evropských a japonských ingrediencí. Kloubení domácích a zahraničních chutí ostatně představovalo jedno z témat letošního ročníku výstavy, například pokud se jedná o párování mořských plodů a zahraničních vín.
Víno a vinařství bude konečně důležitým motivem příštího, jubilejního ročníku veletrhu FOODEX JAPAN 2025, jenž počítá s vyčleněním další, samostatné výstavní haly určené pouze pro prezentaci nabídky vín, a to pod dohledem světových someliérů.
50. ročník veletrhu FOODEX JAPAN proběhne ve dnech 9. až 12. března 2025 a i tentokrát Česká republika počítá se samostatným národním pavilonem. Věříme, že rovněž i příští rok bude na veletrhu nejméně tolik úspěšný, jako byl ten letošní.
Zpracovala: Veronika Vanišová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-mail: veronika.vanisova@mzv.gov.cz