Renata Šarjaková, 6. únor 2024
Očekávaný růst spotřeby sýrů v Číně

Konzumace sýrů nemá v Číně, s výjimkou některých tamějších národnostních menšin, silnou historickou tradici. Průměrná roční spotřeba sýrů v Číně je v současnosti stále na relativně nízké úrovni, kdy různé zdroje uvádějí spotřebu od 0,2-0,4 kg na osobu.

 

 

Každopádně tato nízká základna dává široký prostor pro další růst do budoucích let. Nová zpráva Rabobank kalkuluje, že poptávka po sýrech v Číně od roku 2023 do roku 2030 poroste o 9,1 % CAGR. Poptávce v období let 2012-2022 dominoval prodej v pohostinství, kde představoval 60-75 % celkové spotřeby sýrů v Číně. Inovace na straně restaurací, rychlého občerstvení a pekárenství vytvářejí dobré předpoklady pro další růst spotřeby. Zpráva odhaduje, že domácí produkce bude schopná pokrýt 35-45 % celkové čínské poptávky, zbývající část bude krytá dovozy. Ty by do roku 2030 měly dosáhnout 270 – 320 tis. tun. Lze předpokládat, že se čínské sýry budou snažit zaměřit na specifické chutě vyhledávané čínskými konzumenty, jakou jsou sladké sýry konzistencí podobné sýrům taveným či ovocný cream cheese.

Zpracoval: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, E-mail: ondrej.placek@mze.gov.cz

 

Hodnocení => průměr 028
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář