Renata Šarjaková, 19. prosinec 2023
Japonské domácnosti šetří na výdajích za jídlo kvůli rostoucím nákladům na živobytí

Rostoucí náklady na živobytí vede stále více domácností k omezení výdajů za jídlo. Mnozí Japonci upřednostňují kuřecí maso jako cenově dostupnou alternativu k drahému hovězímu.

 

 

Dle průzkumu ministerstva vnitra rodiny se dvěma nebo více členy utratily v průměru v říjnu na živobytí 302 tis. jenů (2 075 dolarů). Tyto náklady poklesly o 2,5 % ve srovnání se stejným měsícem loňského roku. Jde o osmý po sobě jdoucí měsíc s meziročním poklesem.

Prezident supermarketu Akidai, uvedl, že zatímco prodej vepřového a kuřecího masa roste, prodej wagyu hovězího masa stagnoval. Dříve se kvalitní hovězí wagyu prodávalo i v pracovní dny, ale nyní jen o víkendech. Lidé se tak začínají více zajímat o ceny potravin, a to nejen u masa.

Průzkum domácností také ukázal, že průměrné výdaje na hovězí maso rodin se dvěma nebo více členy byly v říjnu 1 621 jenů, což je o 9 % méně než ve stejném měsíci loňského roku. Jde o meziroční pokles již šestý měsíc v řadě. Na druhou stranu nákupy kuřecího masa vzrostly o 3,5 % a u vepřového masa zůstaly stejné. Hovězí maso však není jedinou položkou, která výrazně zdražuje.

Podle indexu spotřebitelských cen za říjen se ceny domácího hovězího zvýšily o 2,5 % a dovozeného hovězího o 6 % ve srovnání s předchozím rokem. Ceny domácího vepřového vzrostly také o 6 %, dovozeného vepřového o 4,5 procenta a ceny kuřecího masa stouply o 7 %. Ceny zeleniny, jako je pórek a zelí, mléčných výrobků a chleba nadále zůstávají vysoké.

Výsledkem je celkové snížení výdajů za potraviny o 4,4 %, což je již třináctý měsíc po sobě značí  meziroční pokles.

Zpracovala: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz

 

Hodnocení => průměr 111
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář