Renata Šarjaková, 10. říjen 2023
Japonská novinka: Červená cukrová kukuřice Yamato Rouge ovládá sociální média

Yamato Rouge, první červená sladká kukuřice v Japonsku byla vyšlechtěna a vyprodukována společností Yamato Noen Co. v prefektuře Nara. Firma, specializující se na šlechtění semen, se může pochlubit více než stoletou historií.

 

 

A od letošního roku je její nová odrůda červené sladké kukuřice k dostání na farmách po celé zemi. S její podmanivou barvou odlišnou od tradiční žluté a bílé kukuřice se tato fotogenická pochoutka stala mediálním hitem a uživatelé sociálních sítí nešetří nadšenými komentáři.

Několik příspěvků na platformách jako X (dříve Twitter) a Instagram obsahuje slova jako: "Má krásnou barvu a navíc skvěle voní" nebo "Vypadá jako vzácný šperk." Její tmavě červená barva, která zdobí pouze povrch zrnek, pochází z anthocyaninu, pigmentu produkujícího modré a červené barvy v rostlinách.

Odrůda Yamato Rouge navíc může být sklízena dvakrát ročně - v létě a na podzim - na rozdíl od standardní sladké kukuřice. Rozhodnutí vyvinout červenou sladkou kukuřici padlo přibližně před pěti lety. Červené zabarvení oživuje jídelní stůl, podporuje chuť k jídlu a říká se, že dodává tělu více energie.

Firma měla na začátku s pěstováním této červené odrůdy problémy. Yamato Rouge nejprve špatně odolávala vlivům nepříznivého počasí, jako je sucho a přívalové deště. Až v říjnu loňského roku firma začala prodávat první semena.

Odrůda Yamato Rouge lákala pozornost ještě předtím, než semena byla uvedena na trh. Když firma Yamato Noen poprvé zveřejnila fotografii své červené sladké kukuřice na Instagramu na jaře 2022, začali sami farmáři firmu kontaktovat. Nakonec se Yamato Noen rozhodla, že 100 farmářů bude pěstovat kukuřici na zkušební bázi. Farmáři zveřejňovali zprávy o tom, jak jim kukuřice roste, a informace o Yamato Rouge se tak šířily po celém Japonsku.

Semena Yamato Rouge lze zakoupit na webových stránkách Yamato Noen, stejně jako v obchodech se semeny a sazenicemi a v celonárodních zemědělských družstvech.

Zpracovala: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu; E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz

 

Hodnocení => průměr 138
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář