Renata Šarjaková, 20. červen 2023
EU uvolňuje podmínky pro dovoz vietnamských instantních nudlí

Pro dovoz vietnamských instantních nudlí na trh Evropské unie nebudou od 27. června 2023 požadovány certifikáty o inspekci bezpečnosti potravin od autorizovaných agentur z Vietnamu (VSR).

 

 

Změna byla oznámena 7. června v rámci nařízení č. 2019/1973, které se týká mimořádných opatření pro kontrolu dovozu potravin do EU. V souladu s tím EU oficiálně přesunula vietnamské instantní nudle ze seznamu dle Přílohy II, kde se požaduje zdravotní osvědčení (HC) a 20% kontrola na hranicích, do seznamu dle Přílohy I, pouze s kontrolu 20 % produktů na hranicích EU. Podle vietnamského obchodního poradce pro EU v Belgii Trần Ngọc Quâna, je při zachování 20% kontroly na hranicích unie i nadále nutné, aby vietnamští výrobci dbali na bezpečnost potravin. Pokud bude do konce roku 2023 zjištěno porušení předpisů o bezpečnosti potravin, může EU zvýšit kontrolu na hraničních branách na 50 % a vrátit tyto produkty zpět do Přílohy 2.

Za tímto rozhodnutím stojí houževnaté úsilí vietnamského Ministerstva průmyslu a obchodu a relevantních institucí na podporu místních exportujících podniků. Instantní nudlové polévky jsou totiž v rámci agrárních produktů jednou z hlavních exportních komodit do EU. Obchodní diplomacie VSR považuje za úspěch, že EU odstranila ze seznamu řízení bezpečnosti potravin vietnamské nudle a rýžové produkty v řádech měsíců po zavedení přísnějších opatření.

Zpřísnění kontroly pro dovoz vietnamských instantních nudlí do EU se zavedlo po opakovaném odhalení vysokých reziduí ethylenoxidu. Ethylenoxid je organická sloučenina pro různé účely, včetně dezinfekce a sterilizace. Současný limit ethylenoxidu požadovaný EU je 0,01 miligramu na kilogram. V roce 2022 bylo z EU vráceno několik šarží instantních nudlových výrobků z VSR, kvůli zvýšeným hladinám ethylenoxidu. Vietnamské nudlové polévky se kvůli vysoké hladině karcinogenního ethylenoxidu vracely také z Tchaj-wanu. Ethylenoxid je na Tchaj-wanu v potravinách zcela zakázán, protože ho úřady považují za karcinogen, jehož dlouhodobá expozice může zvýšit riziko rakoviny a některých neurologických onemocnění.

 

Zpracoval: Luboš Marek, místní spolupracovník Ministerstva zemědělství ve Vietnamu, E-mail: commerce_hanoi@mzv.cz

 

Hodnocení => průměr 119
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář