- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Japonsko zaznamenává známky oživení v potravinářském průmyslu
Potravinářský průmysl vykazuje známky stabilizace poté, co byl těžce zasažen pandemií. Tržby v tomto odvětví již šestý měsíc po sobě překračují úroveň před pandemií.
Tržby stravovacích služeb v březnu vzrostly o 19 % oproti předchozímu roku a o 1,5 % oproti hodnotě v roce 2019. Podle kategorií podniků vzrostly tržby v sektoru rychlého občerstvení o 13 % v porovnání s rokem 2019, avšak tržby v hospodách a výčepech jsou stále o 35 % nižší než před pandemií.
K výraznému oživení tržeb v oblasti stravovacích služeb přispěl, jak rostoucí počet domácích zákazníků, tak návrat zahraničních návštěvníků do Japonska. Očekává se také, že nedávné snížení statusu covid-19 na kategorii 5 (na úroveň běžné chřipky) povede k dalšímu přílivu strávníků do restauračních zařízení.
Významný růst tržeb se dále očekává s plánovanou výstavou Expo v Ósace, která se bude konat od dubna do října 2025, a předpokládá se, že by měla přilákat asi 28,2 milionů návštěvníků. Ti by mohli zavítat i do dalších částí regionu Kansai, což bude mít vliv na zvýšenou poptávku po stravovacích službách v celém regionu. Asociace provozovatelů restaurací v Ósace, která plánuje mít na výstavě svůj pavilon, v současné době zvažuje, jak tuto příležitost využít k oživení místního odvětví stravovacích služeb.
Obavy však panují z vážného nedostatku pracovních sil. V dubnovém průzkumu společnosti Tokyo Shoko Research zaznamenalo zhruba 85 % stravovacích zařízení nedostatek zaměstnanců na částečný úvazek, což představuje nejvyšší číslo mezi sledovanými odvětvími. Postiženy jsou i velké restaurační řetězce, z nichž některé byly nuceny kvůli nedostatku zaměstnanců zavřít prodejny. Například řetězec restaurací Yayoi, který nabízí hotová jídla v některých provozovnách, musel zkrátit provozní dobu. Řada velkých provozovatelů restauračních řetězců s dobrými obchodními výsledky (např. Obsho Food Service, Zensho Holdings) zvýšila letos na jaře mzdy. Klíč k udržitelnému růstu po skončení pandemie bude pravděpodobně záviset na tom, zda se podaří pokračovat v příznivém cyklu získávání pracovníků prostřednictvím investic do lidských zdrojů.
Zpracovala: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz