- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Maloobchodní prodej plant-based potravin v USA dosáhl v roce 2022 rekordní výše 8 miliard USD
Maloobchodní tržby z prodeje rostlinných potravin (tedy rostlinných alternativ mléka, masa nebo vajec) vzrostly meziročně ve Spojených státech v roce 2022 o 6,6 % na 8 miliard USD (přičemž růst mezi lety 2019 až 2022 je 44,5 %).
Objemové tržby ukazují na 3% pokles, stejně jako v případě celkového objemu prodaných potravin a nápojů. Plant-based kategorie tak dokládá, že má své pevné místo na trhu a prokazuje odolnost i v případě, kdy je rozhodování amerických zákazníků o nákupu potravin ovlivňováno tlaky inflace. V segmentu mléka a jeho alternativ tvoří „mléko“ rostlinného původu 15 % prodejů a mandlové, ovesné a sójové mléko zaznamenalo v loňském roce největší nárůst. Rostlinné alternativy mléka zůstávají největším segmentem plant-base výroby, některou z jeho variant v roce 2022 zakoupilo 40,6 % amerických domácností.
Plant-based potraviny podle zprávy nakupuje 60 % všech amerických domácností a 80 % z nich tak činí pravidelně a opakovaně. V celkem pěti kategoriích plant-based produktů došlo zároveň k nárůstu objemu prodejů. Výrazný nárůst zaznamenaly kategorie rostlinných alternativ smetany, vajec, proteinové prášky, RTD (ready-to-drink) nápoje, dipy a pomazánky. Různorodost těchto kategorií svědčí o rostoucím zájmu spotřebitelů o nové plant-based produkty a ukazuje na další potenciál růstu. Report zároveň uvádí, že v roce 2022 již 48 % restaurací v USA nabízelo na svých jídelních lístcích plant-based potraviny.
Zpracovala: Tereza Černá, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., tereza_cerna@mzv.cz