Renata Šarjaková, 1. březen 2023
Růst vývozu japonského ovoce

Dle statistik vývozu zemědělských produktů japonského Ministerstva zemědělství v roce 2022 se na prvním místě dle meziročního nárůstu v hodnotovém vyjádření umístilo kaki. Ovoce obecně obsadilo více než polovinu z prvních deseti míst v pomyslném žebříčku.

 

 

Na předních místech se umístily také vejce a rýže. Vzrostl zejména vývoz položek, které dokázaly uspokojit potřeby dovážejících zemí svou chutí a vysokou kvalitou jedinečnou pro japonské produkty.

Nejvýraznější je nárůst vývozu kaki, který se oproti předchozímu roku zvýšil o 50 %. Vysoké tempo růstu zásilek bylo částečně způsobeno oživením po nízké úrodě v předchozím roce. I tak má toto ovoce rostoucí tendenci vývozu, oproti předchozímu pětiletému období se zvýšil dvojnásobně. Oblíbené je rovněž kaki sušené.

Na druhém místě se umístila vejce, jejichž vývoz vzrostl o 42 %, přičemž do Honkongu se vyváží 90 %, kde se spotřebovávají především v tamních restauracích. Mléko a mléčné výrobky se umístily na pátém místě, vývoz sušeného odstředěného mléka vzrostl nejen proto, že prodejci se snažili snížit japonské zásoby, ale také kvůli omezené nabídce mléčných výrobků po celém světě.  Rýže se umístila na osmém místě, jelikož objednávky ze západních zemí vzrostly v důsledku snížení cenových rozdílů mezi japonskými a zahraničními výrobky a také díky otevírání nových provozoven japonských restauračních řetězců ve světě.

Nárůst ovoce byl obzvláště vysoký, v první desítce se umístily s kaki také hrušky, jahody, broskve, melouny a kaštany. Oblíbené se ukázaly být zejména ty odrůdy ovoce, které se liší od ovoce z jiných zemí. Největší část vyvezených hroznů je japonské odrůdy Shine Muscat, u citrusových plodů jsou to pomeranče Unshu Madarin a Chubankan. Z jahod má vysoký potenciál jahoda Tochiaika, odrůda známá výbornou chutí a tvrdou dužninou, pěstovaná v jahodářské prefektuře Tochigi.

V únoru 2022 Tchaj-wan zmírnil zákaz dovozu zemědělských produktů z pěti japonských prefektur včetně prefektur Fukushima, Ibaraki a Tochigi, který byl zahájen po havárii jaderné elektrárny ve Fukushimě v roce 2011. Očekává se, že vývoz položek jako jsou jahody, sladké brambory a melouny, které se v těchto prefekturách hojně pěstují, se bude dál zvyšovat.

 

Zpracovala: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz

 

Hodnocení => průměr 137
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář