Renata Šarjaková, 18. srpen 2022
Ceny potravin v USA rostou, přestože inflace obecně zpomaluje

Podle indexu spotřebitelských cen Úřadu pro statistiku Ministerstva práce USA se ceny potravin zvýšily o 1,3 %. V ročním vyjádření se ceny potravin zvýšily o 13,1 %, což je největší dvanáctiměsíční nárůst od roku 1979.

 

 

Přestože se neočekává, že by inflační tlaky na ceny potravin v dohledné době skončily, některé z nich by přeci jen mohly polevit. Po dvou měsících růstu klesl index cen energií v červenci o 4,6 %, přičemž ceny motorových paliv se snížily o 7,6 %. Část z toho poklesu ceny vstupů by se mohla promítnout právě i do cen potravin.

Index cen obilovin a pečiva se v červenci meziročně zvýšil o 15 % a meziměsíčně vzrostl o 1,8 % vzhledem k rostoucím cenám surovin jako pšenice, vejce a tuky. Americká odborná veřejnost pozorně sleduje situaci s vývozem zadržovaného obilí na Ukrajině. Podle dostupných informací bylo již z ukrajinských přístavů vyvezeno více než 330 tis. tun obilí. Ale i za dalšího pokračování této příznivé situace bude trvat ještě měsíce, než se na světové trhy dostane dostatek obilí, který by mohl pozitivně ovlivnit ceny.

Rostoucí ceny potravin mají dopad i na výběr spotřebitelů. Podle dostupných informací (výzkum společnosti Inmar Intelligence) se určitá část nakupujících přeorientovala na levnější bílkoviny. Přestože v kategorii masa došlo k mírnému meziměsíčnímu poklesu cen, někteří spotřebitelé přecházejí od hovězího masa k levnějšímu drůbežímu nebo od nákupu masa úplně upouštějí. Nárůst cen u červeného masa se pohybuje oproti roku 2021 na úrovni 16 %. Podobně celých 20 % oslovených spotřebitelů výrazně omezilo nákup mléčných produktů, u kterých se meziročně zvýšila cena o více než 15 %.

U některých produktů naopak ceny mírně poklesly. Například u citrusových plodů se v červenci snížily o 3,2 %. Meziročně jsou tak ceny citrusů vyšší o cca 10 %. V případě pomerančů je třeba zmínit vysoký nárůst cen z počátku letošního roku, kdy nepříznivé počasí a zhoubné zelenání citrusů ovlivnily úrodu.

 

Zpracoval: P. Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., petr_jezek@mzv.cz

 

Hodnocení => průměr 114
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář