Renata Šarjaková, 24. květen 2022
Rýžová mouka v Japonsku jako alternativa za pšeničnou

Po ruské invazi na Ukrajinu, která způsobila celosvětový nárůst cen pšenice, se japonský potravinářský průmysl více zaměřuje na rýži jako možnou náhradu při výrobě mouky.

 

 

Na rozdíl od pšenice, která se musí dovážet, je rýže v Japonsku méně náchylná na výkyvy cen a restaurace i producenti potravin vidí v této obilovině nové obchodní příležitosti.

Čínská společnost Tridor Holdings, která otevřela minulý měsíc první provozovnu restauračního řetězce v Tokiu, a plánuje rozsáhlou expanzi do Japonska, bude používat nudle vyrobené z čínské rýže. Zástupce společnosti uvedl: „Očekáváme, že rýžové nudle se stanou populární a budou v Japonsku tzv. čtvrtým typem nudlí (pohankové a dva druhy pšeničné).

Některé firmy se snaží nahradit pšeničnou mouku rýžovou. Skupina Kameda Seika, významný producent rýžových snacků, nyní prodává chleba vyrobený z rýžové mouky pocházející z Japonska. Na jaře společnost inovovala svou nabídku výrobků a díky nové technologii je její rýžový chleba příjemně žvýkavý.

Společnost Niigara Seifun, výrobce rýžové mouky v prefektuře Niigata, začala vyrábět směsi mouky na chléb, kde kombinuje rýžovou mouku domácí výroby s pšeničnou moukou.

Cena domácí rýže je stabilnější než cena dovážené pšenice, což usnadňuje její použití v potravinářském průmyslu jako alternativní složky. Výrazný posun směrem k rýžové mouce by také mohl zbrzdit nedávný trend odklonu od rýže v japonské společnosti.

 

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu; E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz

 

Hodnocení => průměr 169
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář