- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Rýžová mouka v Japonsku jako alternativa za pšeničnou
Po ruské invazi na Ukrajinu, která způsobila celosvětový nárůst cen pšenice, se japonský potravinářský průmysl více zaměřuje na rýži jako možnou náhradu při výrobě mouky.
Na rozdíl od pšenice, která se musí dovážet, je rýže v Japonsku méně náchylná na výkyvy cen a restaurace i producenti potravin vidí v této obilovině nové obchodní příležitosti.
Čínská společnost Tridor Holdings, která otevřela minulý měsíc první provozovnu restauračního řetězce v Tokiu, a plánuje rozsáhlou expanzi do Japonska, bude používat nudle vyrobené z čínské rýže. Zástupce společnosti uvedl: „Očekáváme, že rýžové nudle se stanou populární a budou v Japonsku tzv. čtvrtým typem nudlí (pohankové a dva druhy pšeničné).
Některé firmy se snaží nahradit pšeničnou mouku rýžovou. Skupina Kameda Seika, významný producent rýžových snacků, nyní prodává chleba vyrobený z rýžové mouky pocházející z Japonska. Na jaře společnost inovovala svou nabídku výrobků a díky nové technologii je její rýžový chleba příjemně žvýkavý.
Společnost Niigara Seifun, výrobce rýžové mouky v prefektuře Niigata, začala vyrábět směsi mouky na chléb, kde kombinuje rýžovou mouku domácí výroby s pšeničnou moukou.
Cena domácí rýže je stabilnější než cena dovážené pšenice, což usnadňuje její použití v potravinářském průmyslu jako alternativní složky. Výrazný posun směrem k rýžové mouce by také mohl zbrzdit nedávný trend odklonu od rýže v japonské společnosti.
Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu; E-mail: irena_leopoldova@mzv.cz