- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Potravinové skandály v Číně
Reportáže z některých zpracovatelských závodů vzbudily kvůli odhaleným proviněním proti zásadám potravinové bezpečnosti silný ohlas znepokojených čínských spotřebitelů.
Největší skandál způsobila reportáž televizní stanice z provincie Jiangxi, jejíž reportérka v převlečení pracovala v závodě největšího čínského zpracovatele masa Shuanghui. Její reportáž odhalila, že tamější zaměstnanci nedodržují základní hygienické předpisy nezbytné při práci s potravinami. Firma falšovala zdravotní certifikáty většiny zaměstnanců, nenahrazovala jejich silně znečištěné a zapáchající uniformy, zaměstnanci si mnohdy nedezinfikovali ruce před prací, byl zaznamenán případ, kdy zaměstnanec zabalil maso, které upustil na zem. Management byl s těmito praktikami obeznámen. Společnost vydala oficiální omluvu a v závodě v současnosti probíhá úřední kontrola.
Podobná situace byla zjištěna i u výrobce nakládané zeleniny Hunan Chaqi Vegetable. Záběry z výroby nakládaného zelí ukázaly, že i tamější zaměstnanci hrubě porušují hygienické předpisy, čímž produkci vystavují vysokému riziku kontaminace. Firma dodává zboží i největšímu čínskému výrobci instantních nudlí – Master Kong. V roce 2020 se v Číně zkonzumovalo přes 46 miliard porcí instantních nudlí, což představuje 40 % světové roční spotřeby, největší online obchody proto stáhly instantní nudle s příchutí nakládaného zelí z prodeje.
Odhaleny byly i další provinění výrobců či prodejců potravin. Základním právním pramenem bezpečnosti potravin v Číně je zákon o potravinové bezpečnosti (Food Safety Law), který umožňuje ukládání pokut za nedodržování stanovených předpisů a standardů a to jak firmám, tak i zaměstnancům. Tyto pokuty jsou však relativně nízké, protože úřady na nižších úrovních nechtějí negativně ovlivnit zaměstnanost a ekonomickou situaci ve svém regionu.
Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu, E-mail: ondrej.placek@mze.cz