- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Další plán omezení vývozu brambor a rostlinného oleje z Kazachstánu
Ministerstvo zemědělství Kazachstánu se opět chystá omezit vývoz brambor a rostlinného oleje ze země. Do 1. července se tedy plánuje stanovení kvóty na slunečnicová semínka a surový slunečnicový olej. Důvodem je obava z nedostatků těchto komodit na kazachstánském trhu.
Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství
Výroba a ceny alkoholických nápojů
Výroba alkoholických nápojů v Kazachstánu v r. 2021 vzrostla, konkrétně se jedná o tyto produkty:
Vodka o 25,3 % na 27,8 mil. litrů;
Pivo o 4,2 %, na 722,1 mil. litrů;
Likéry a ostatní podobné alko nápoje o 25,9 % na 2,1 mil. litrů.
Naopak ve stejném roce došlo ke snížení výroby u níže uvedených produktů:
U vína, kde došlo ke snížení o 38,2 % na 26,8 mil. litrů;
V červených číslech je i produkce brandy, u kterého došlo ke snížení o 11,7 % na 9,4 mil. litrů.
Ceny alkoholických nápojů v lednu r. 2022 vzrostly o 7,2 % oproti cenám v lednu loňského roku. Týká se to zejména vína a piva, které zdražilo o 8 %, vodka o 6,2 %.
Produkce potravinářských produktů
V r. 2021 se v Kazachstánu vyrobily potraviny za 4,4 mld. €, což je o 14,9 % více než v loňském roce. Reálný růst v odvětví přitom podle indexu průmyslové produkce činil pouze 1,9 %.
Největší objem produkce v penězích připadl na region - Almaty - 0,7 mld. € (nárůst o 17,8 % za rok) a na Kostanayský.
Pokud jde o podíl z celkové výroby, tak:
18,4 % měla výroba mouky, obilovin a výrobků ze škrobu;
18 % činila produkce mléčných výrobků;
16,5 % zajišťovala výroba, zpracování a konzervace masa a masných výrobků;
11,2 % byla výroba pekařských, těstovinových a moučných cukrovinek;
11 % měla výroba olejů a tuků.
Ve fyzickém vyjádření se z hlavních potravinářských výrobků zvýšila výroba u cukru, a to o 58 % (na 276,9 tis. tun), u výroby sýrů a tvarohu o 13,4 % (až 37 tis. tun), dále u výroby drůbežího masa o 9,7 % (až 110,3 tis.).
Artyom Lukasov, zahraniční spolupracovník Ministerstva zemědělství, E-mail: artom_lukasov@mzv.cz