Renata Šarjaková, 11. listopad 2021
Nedostatek kuřecího masa a dalších komodit v Japonsku

Japonští zákaznicí mohou sledovat následky rozpadu globálních dodavatelských řetězců i na vlastních talířích.

Největší japonský maloobchodní řetězec přestal prodávat v některých regionech populární smažené kuřecí špízy. Některé podniky omezují množství porcí, které si může jeden zákazník objednat. To jsou jen příklady dopadů nedostatku potravin, který postihuje japonské strávníky.

Kuřecí maso se stalo nejviditelnějším příkladem neblahého stavu, jehož příčinou je pandemie koronaviru. V tomto případě je na vině omezená produkce kuřecího masa na klíčových farmách v Thajsku.  Jedním z hlavních důvodů poklesu výroby v Thajsku je nedostatek zaměstnanců z okolních zemí, což brání i opětovnému navýšení produkce. K tomu přispívá i značný nedostatek přepravních kontejnerů.

Supermarkety se nyní snaží nahradit nedostatkové thajské kuřecí dodávkami z USA a Číny.

Ale kuřecí maso zdaleka není jediná nedostatková potravina. Podobně jsou na tom například krevety a víno, které se stávají dražším a vzácnějším produktem. KFC muselo kvůli pozdrženým dodávkám brambor v téměř čtvrtině svých restaurací v Japonsku přestat nabízet hranolky.  Navíc cenový trend drtí naději, že by se situace mohla v dohledné době vrátit k normálu. Zvláště když Japonsko nyní vítězí nad pandemií a omezení týkající se provozu restaurací včetně prodeje alkoholických nápojů jsou uvolňovány.

Během pandemie jako i jinde ve světě lidé v Japonsku omezili svoje útraty. Zvýšení cen v restauracích a supermarketech ničí naději na obnovu předpandemické spotřeby.

Zdroj: Nikkei Asia, NHK news

Zpracovala: Irena Leopoldová, zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu, E-Mail: irena_leopoldova@mzv.cz


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 201
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář