- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Snaha o pěstování pšenice v Libanonu
V současné době se téměř 100 % pšenice, kterou Libanon spotřebuje pro výrobu pšeničné mouky, dováží z Ukrajiny, Ruska a nově také z Rumunska. Malé množství místně vypěstované pšenice se nemele na mouku, ale spotřebovává jako bulgur.
Dnes ani v Libanonu neexistuje mlýn, který by se zaměřoval na mletí místní pšenice, zejména z důvodu velmi omezeného množství a nestandardní kvality místní úrody. Velké komerční mlýny v Libanonu mají kapacitu mletí pšenice 300 tun denně a nemohou zpracovávat malé množství různě kvalitních a rozdílných šarží plodin.
Cena pšeničné mouky na místním trhu neustále stoupá, i když je nákup pšenice stále státem dotován. Předpokládá se, že státní dotace skončí koncem tohoto roku a očekává se raketový nárůst ceny chleba, který jedí v Libanonu k většině jídel jak bohatí, tak i chudí. Oproti roku 2019 se maloobchodní cena bílého arabského chleba zvýšila minimálně trojnásobně. To je hlavní důvod, proč se místní farmáři začali zamýšlet nad možnostmi pěstování pšenice v kombinaci s výstavbou malých kamenných mlýnů, které umožní mletí malých šarží místní pšenice. Zhoršující se ekonomická situace v Libanonu přiměla místní farmáře k různým experimentům, kdy se v současné době v malém pěstuje na 50 odrůd pšenice, které však nejsou vyšlechtěny pro použití na pečení kynutého chleba a dalších pekařských výrobků.
Pšenice je základní komoditní plodina a pěstování v malém množství není životaschopné. Mouka, která je v Libanonu na trhu, se vyrábí z dovážené pšenice, která je, při nákupu ve velkém množství, minimálně 3 krát levnější než místně vypěstovaná. Velmi důležitým komponentem při pěstování pšenice jsou použité pesticidy, které umožňují její rychlejší růst a vyšší hektarové výnosy oproti místně pěstované pšenici. Akutní nedostatek finančních prostředků je další překážkou pro místní farmáře, kteří si nemohou dovolit nákup hnojiv a dalších chemických prostředků nutných pro ošetřování plodin proti škůdcům a chorobám.
Se změnou životního stylu v celé oblasti Blízkého a Středního východu se čím dál více dostává do popředí zájem o žitnou mouku, z které se vyrábí bagety, croissanty a další, pro tuto oblast netradiční pekařské výrobky. Vzhledem k tomu, že žito se v oblasti nepěstuje, a ani nejsou známy úvahy o možnostech jeho pěstování, na rozdíl od pšenice, je žitná mouka pro další zpracování do celé oblasti kompletně dovážena. Platí doporučení českým exportérům zaměřit se na tuto komoditu nejenom v relaci Libanonu, ale i k ostatním zemím Blízkého a Středního východu.
Kontakt: Ing. Petr Sochor, E-mail: petr_sochor@mzv.cz