Renata Šarjaková, 17. červenec 2006
Francie zůstává hlavním producentem drůbežího masa v EU
Francie si drží svou čelní pozici na trhu 25 zemí EU, ačkoli výroba drůbežího masa i vajec klesá.
Navzdory tomu, že produkce drůbeže v roce 2004 klesla oproti roku 2003 o dvě procenta, Francie je stále čelním evropským výrobcem drůbeže (tab. 1). Podle nejnovějších údajů, zveřejněných ITAVI (francouzskou drůbežářskou společností), se celkový počet kusů poražené drůbeže snížil o 3,1 %, což je o 4,7 % v tunách během prvních sedmi měsíců roku 2005 v porovnáním s týmž obdobím předcházejícího roku (tab. 2). Největší pokles byl zaznamenán v kategorii krůt (-12 %, v počtu kusů). Po rozšíření Evropské unie 1. května 2004 se produkce v Evropské unii navýšila o přibližně 20 %. Výroba drůbeže v 25 zemích Evropské unie dosáhla v roce 2004 jedenácti milionů tun a pro rok 2005 se odhadovalo, že tato hodnota vzroste o více než 0,7 %. Plánovaný odhad byl 11,1 milionů tun.
Během šesti po sobě následujících měsíců v roce 2004 se produkce francouzského drůbežího masa se snížila. Cenová hodnota poklesla o 12 % a o 7 % se snížil její objem. Naproti tomu dovozy vzrostly o 8 % z hlediska výše cen a o 4 % z pohledu jejich objemu (tab. 3 a 4).
Podle údajů společnosti ITAVI se v prvním pololetí roku 2005 množství vyváženého masa a masných výrobků stabilizovalo, ale dovozy vzrostly o 13 % (objem) a o 16 % (cenová hodnota). Okolo 90 % z uvedených dovozů pocházelo z 25 členských zemí Evropské unie. Výrazně se také navýšily i dovozy z Brazílie (+50 %) a z Bulharska (+30 %).
 
Pokles produkce vajec
Pro rok 2004 byl stanoven odhad, že se v 25 členských státech Evropské unie vyrobí asi 6,5 milionů tun (103 miliardy vajec) a rozšířením Evropské unie vzroste produkce vajec v celé Evropské unii přibližně o 18 %.
Následující poslední odhady Evropské komise předpokládaly, že by mohla tato úroveň v roce 2005 poklesnout až na 6,4 miliony tun.
Většina výrobců očekávala, že se bude jejich produkce během roku 2005 snižovat. Výjimku tvořilo pouze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Polsko a Nizozemsko.
Výroba vajec ve Francii byla pro rok 2005 odhadována na 14 miliard kusů vajec a předpokládán pokles o 1,8 %, který by byl srovnatelný s předcházejícím rokem.
Během prvního pololetí roku 2005 byly změny vyrobeného množství francouzských vajec ještě pozitivní (okolo 19 milionů euro). Pak ale hodnota poklesla o 20 % vzhledem k  předchozímu roku.
Německo stále zůstává hlavním místem určení pro francouzská vejce. Vývozy do Itálie ze zvýšily pětkrát (2 000 tun v roce 2005 místo 405 tun v roce předcházejícím), ale ceny poklesly v průměru o 50 %. Španělsko pokrývá 70 % celkového francouzského dovozu v roce 2005, což činí 63 % objemu z roku 2004.
 
 
Tabulka 1: Hlavní evropští výrobci drůbežího masa
 
Země
Výroba v roce 2004
(1000 t)
2004/2000
Odhad 2005
Francie
1 976
-12 %
-1,3 %
Spojené království Velké Británie a Severního Irska
1 665
+4,8 %
-4,2 %
Španělsko
1 350
+20 %
-0,4 %
Německo
1 129
+22,4 %
+0,4 %
Itálie
1 082
=
=
Polsko
917
+57 %
+6 %
Nizozemsko
542
-22 %
+1,7 %
Maďarsko
480
+9,3 %
=
Celkem EU 25
11 037
+6,4 %
+07 %
 
 
Tabulka 2: Porážka ve Francii v roce 2004 a 2005 (předběžné výsledky)
 
 
Porážka v roce 2004
(1000 tun)
2004/2003
(%)
2005/2004 v kusech (%)
leden-červenec
2005/2004
v tunách (%)
leden-červenec
Výkrmová kuřata
897,2
-3,7
-3,0
-3,9
Slepice celkem
960,1
-3,2
-2,9
-3,8
Krůty
614,5
=
-12,5
-9,4
Kachny na pečení
104,2
+0,9
+3,8
+5,0
Kachny pro játra
122,3
+3,0
+6,9
+3,8
Perličky
36,0
-3,2
+2,1
+2,7
Drůbež celkem
1 832,7
-1,9
-3,1
-4,7
 
 
Tabulka 3: Vývoz drůbežího masa z Francie v roce 2004 a 2005
 
Maso (bez masných výrobků)
2004
2004
 (%)
6 měsíců 2005
Odhad 2005
(%)
Celkové množství v tunách
599 139
-5
284 755
=
Místo určení:
 
 
 
 
EU 15
265 998
-3
123 145
+4
EU 25
281 217
=
129 434
+5
Země třetího světa
317 922
-9
155 321
-5
- Střední východ
157 550
-4
77 237
+1
- Rusko
45 085
-34
34 541
+60
Z toho:
 
 
 
 
Kuřata
314 305
-7
166 991
+10
- z toho kusy
224 326
-10
121 644
+13
- z toho porce
89 979
+2
45 328
+2
Krůty
228 742
-4
93 013
-16
- z toho porce
178 227
-4
81 676
-8
Masné výrobky
 
 
 
 
Celkové množství v tunách
37 268
Hodnocení => průměr 071
Autor Nadpis Datum
Ellie    edXjVuOBOTsTLxiRFZ 16:59 19. květen 2011