Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 17. červenec 2006
Francie zůstává hlavním producentem drůbežího masa v EU
Francie zůstává hlavním producentem drůbežího masa v EU
Francie si drží svou čelní pozici na trhu 25 zemí EU, ačkoli výroba drůbežího masa i vajec klesá.
Navzdory tomu, že produkce drůbeže v roce 2004 klesla oproti roku 2003 o dvě procenta, Francie je stále čelním evropským výrobcem drůbeže (tab. 1). Podle nejnovějších údajů, zveřejněných ITAVI (francouzskou drůbežářskou společností), se celkový počet kusů poražené drůbeže snížil o 3,1 %, což je o 4,7 % v tunách během prvních sedmi měsíců roku 2005 v porovnáním s týmž obdobím předcházejícího roku (tab. 2). Největší pokles byl zaznamenán v kategorii krůt (-12 %, v počtu kusů). Po rozšíření Evropské unie 1. května 2004 se produkce v Evropské unii navýšila o přibližně 20 %. Výroba drůbeže v 25 zemích Evropské unie dosáhla v roce 2004 jedenácti milionů tun a pro rok 2005 se odhadovalo, že tato hodnota vzroste o více než 0,7 %. Plánovaný odhad byl 11,1 milionů tun.
Během šesti po sobě následujících měsíců v roce 2004 se produkce francouzského drůbežího masa se snížila. Cenová hodnota poklesla o 12 % a o 7 % se snížil její objem. Naproti tomu dovozy vzrostly o 8 % z hlediska výše cen a o 4 % z pohledu jejich objemu (tab. 3 a 4).
Podle údajů společnosti ITAVI se v prvním pololetí roku 2005 množství vyváženého masa a masných výrobků stabilizovalo, ale dovozy vzrostly o 13 % (objem) a o 16 % (cenová hodnota). Okolo 90 % z uvedených dovozů pocházelo z 25 členských zemí Evropské unie. Výrazně se také navýšily i dovozy z Brazílie (+50 %) a z Bulharska (+30 %).
Pokles produkce vajec
Pro rok 2004 byl stanoven odhad, že se v 25 členských státech Evropské unie vyrobí asi 6,5 milionů tun (103 miliardy vajec) a rozšířením Evropské unie vzroste produkce vajec v celé Evropské unii přibližně o 18 %.
Následující poslední odhady Evropské komise předpokládaly, že by mohla tato úroveň v roce 2005 poklesnout až na 6,4 miliony tun.
Většina výrobců očekávala, že se bude jejich produkce během roku 2005 snižovat. Výjimku tvořilo pouze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Polsko a Nizozemsko.
Výroba vajec ve Francii byla pro rok 2005 odhadována na 14 miliard kusů vajec a předpokládán pokles o 1,8 %, který by byl srovnatelný s předcházejícím rokem.
Během prvního pololetí roku 2005 byly změny vyrobeného množství francouzských vajec ještě pozitivní (okolo 19 milionů euro). Pak ale hodnota poklesla o 20 % vzhledem k předchozímu roku.
Německo stále zůstává hlavním místem určení pro francouzská vejce. Vývozy do Itálie ze zvýšily pětkrát (2 000 tun v roce 2005 místo 405 tun v roce předcházejícím), ale ceny poklesly v průměru o 50 %. Španělsko pokrývá 70 % celkového francouzského dovozu v roce 2005, což činí 63 % objemu z roku 2004.
Tabulka 1: Hlavní evropští výrobci drůbežího masa
Země |
Výroba v roce 2004
(1000 t) |
2004/2000 |
Odhad 2005 |
Francie |
1 976 |
-12 % |
-1,3 % |
Spojené království Velké Británie a Severního Irska |
1 665 |
+4,8 % |
-4,2 % |
Španělsko |
1 350 |
+20 % |
-0,4 % |
Německo |
1 129 |
+22,4 % |
+0,4 % |
Itálie |
1 082 |
= |
= |
Polsko |
917 |
+57 % |
+6 % |
Nizozemsko |
542 |
-22 % |
+1,7 % |
Maďarsko |
480 |
+9,3 % |
= |
Celkem EU 25 |
11 037 |
+6,4 % |
+07 % |
Tabulka 2: Porážka ve Francii v roce 2004 a 2005 (předběžné výsledky)
|
Porážka v roce 2004
(1000 tun) |
2004/2003
(%) |
2005/2004 v kusech (%)
leden-červenec |
2005/2004
v tunách (%)
leden-červenec |
Výkrmová kuřata |
897,2 |
-3,7 |
-3,0 |
-3,9 |
Slepice celkem |
960,1 |
-3,2 |
-2,9 |
-3,8 |
Krůty |
614,5 |
= |
-12,5 |
-9,4 |
Kachny na pečení |
104,2 |
+0,9 |
+3,8 |
+5,0 |
Kachny pro játra |
122,3 |
+3,0 |
+6,9 |
+3,8 |
Perličky |
36,0 |
-3,2 |
+2,1 |
+2,7 |
Drůbež celkem |
1 832,7 |
-1,9 |
-3,1 |
-4,7 |
Tabulka 3: Vývoz drůbežího masa z Francie v roce 2004 a 2005
Maso (bez masných výrobků) |
2004 |
2004
(%) |
6 měsíců 2005 |
Odhad 2005
(%) |
Celkové množství v tunách |
599 139 |
-5 |
284 755 |
= |
Místo určení: |
|
|
|
|
EU 15 |
265 998 |
-3 |
123 145 |
+4 |
EU 25 |
281 217 |
= |
129 434 |
+5 |
Země třetího světa |
317 922 |
-9 |
155 321 |
-5 |
- Střední východ |
157 550 |
-4 |
77 237 |
+1 |
- Rusko |
45 085 |
-34 |
34 541 |
+60 |
Z toho: |
|
|
|
|
Kuřata |
314 305 |
-7 |
166 991 |
+10 |
- z toho kusy |
224 326 |
-10 |
121 644 |
+13 |
- z toho porce |
89 979 |
+2 |
45 328 |
+2 |
Krůty |
228 742 |
-4 |
93 013 |
-16 |
- z toho porce |
178 227 |
-4 |
81 676 |
-8 |
Masné výrobky |
|
|
|
|
Celkové množství v tunách |
37 268 |
Hodnocení
=> průměr 074