- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Změny indického stravování ovlivňují růst spotřeby a importu pšenice
Indie poprvé po sedmi letech musí dovážet pšenici, protože zemědělci nestačí zvyšovat domácí produkci takovým tempem, aby uspokojovala rostoucí poptávku obyvatel po chlebu, bílém pečivu a těstovinách. Indie jako druhý největší světový výrobce pšenice doveze v letošním roce nejméně 500 000 t pšenice v hodnotě asi 70 mil. USD. Analytikové předpokládají, že indické importy se budou dokonce zvyšovat, protože domácí výroba bude nadále zaostávat za růstem poptávky.
Ředitel firmy Agrocorp International se sídlem v Singapuru prohlásil, že Indie bude od letošního roku nadále velkým importérem pšenice. Současně s růstem poptávky bude nucena dovážet každým rokem miliony tun pšenice, protože se hektarové výnosy doma vyráběné pšenice téměř nezvyšují.
Rostoucí importy pšenice znamenají zvrat v indické tzv. zelené revoluci, která se v 60. letech minulého století vyznačovala používáním nových hybridů osiva obilovin, což Indii přiblížilo k téměř plné soběstačnosti v obilovinách. Nyní nedostatek orné půdy a nízká spotřeba hnojiv omezují úroveň sklizní, zatímco Indové při zvyšování příjmů spotřebují stále větší množství produktů z pšenice. Ravi Chandra, hlavní konzultant firmy TransGraph Consulting se sídlem v jižní Indii odhaduje, že indická poptávka po pšenici bude tlačit nahoru mezinárodní ceny. Někteří vědci věří, že Indie může dále zvyšovat výnosy pšenice. Ředitel Indického zemědělského výzkumného ústavu v New Delhi A. K. Singh oznámil, že se pokoušejí identifikovat odrůdy vhodné pro indické klimatické podmínky, zejména ty, které jsou tolerantní vůči horku. Indičtí zemědělci nyní vyrábějí v průměru 2,5 až 3,0 t pšenice z hektaru ve srovnání s asi 4 t v Číně a Japonsku.
Stravovací návyky se mění zejména v jižních indických státech, kde byla tradičně hlavní potravinou rýže. USDA odhaduje, že spotřeba pšenice v celé Indii se zvýší z 68,2 mil. t z roku 2003 asi o 9 % na 74,5 mil. t v důsledku populačního růstu asi o 20 mil. osob. K tomu přistupuje také rostoucí zájem o nákup potravin vyráběných z pšenice. Společnost ITC Foods, která kontroluje asi 8 % indického trhu bílého pečiva, plánuje pro uspokojení domácí poptávky po těchto produktech zdvojnásobení nákupu pšenice na 1 mil. t v roce 2006. V Indii se dnes vyrábí ročně asi 2 mil. t sušenek, keksů a dalšího bílého pečiva. Spotřeba těchto produktů roste každým rokem o 10 až 12 %. ITC Foods odhaduje, že prodej všech pšeničných výrobků v Indii se za minulý rok zvýšil o 40 %.
World Grain, 2006, č. 5, s. 12 Zdroj info ÚZPI