Renata Šarjaková, 7. červenec 2006
Nový potravinový zákon v Rakousku
Od ledna 2006 platí v Rakousku nový zákon o bezpečnosti potravin a ochraně spotřebitele nahrazující dosavadní zákon LMG 1975 a některé hygienické a další předpisy.

V Rakousku byl vydán nový  zákon o bezpečnosti  potravin a ochraně spotřebitele – LMSVG (BGBl. I Nr. 13/2006, z 20. ledna 2006), který nahradí dosud platný zákon o potravinách (LMG 1975) a zákon o kontrole masa. Zákon prosadila  rakouská spolková vláda a Spolkové ministerstvo pro zdraví a ženy.


Důvodem změn jsou především změněné komunitární předpisy (Bílá kniha o bezpečnosti potravin z r. 2000), jimž už dosavadní rakouské zákony nevyhovovaly. Tento nový právní předpis je příspěvkem k harmonizaci evropského potravinového práva, jehož cílem je vysoká míra bezpečnosti „od chléva po stůl“ a proveditelnost volného pohybu zboží. Zákon obsahuje opatření týkající se celého potravinového řetězce včetně primární produkce (tzn. i ustanovení o hygieně a kontrole masa).

OBSAH

Ćást I

1.      Všeobecná ustanovení

2.      Potraviny

3.      Hygiena v potravinářské sféře

4.      Primární produkce

5.      Spotřební předměty a kosmetické prostředky

6.      Zodpovědnost podnikatelů (vlastní kontrola, zpětná sledovatelnost)

7.      Poplatky

Část II – úřední kontrola

  1. Orgány dozoru
  2. Provádění úřední kontroly
  3. Dovoz, vývoz a obchodování v rámci společenství
  4. Vyšetřování masa (včetně jatek)
  5. Zjišťování reziduí v potravinách živočišného původu
  6. Poplatky

Část III – činnosti vyšetřovatelů a soudních znalců

  1. Agentury, zemská kontrolní pracoviště, soudní znalci
  2. Rakouská Kniha potravin (Kodex) a Kodexová komise

Část IV – sankce

  1. Trestní řízení
  2. Správní řízení

Část V - závěrečná ustanovení

Příloha: Seznam předpisů ES podle § 4 odst. 1

http://recht.lebensministerium.at/article/articleview/42993/1/6588/

Zdroj info ÚZPI

Hodnocení => průměr 024
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář