Renata Šarjaková, 22. květen 2006
Němci mají vysokou spotřebu vepřového masa
Němečtí spotřebitelé se zaměřují hlavně na vepřové maso. Ale produkce masa není v Německu dostatečná ani v jiných druzích.

Dvě třetiny veškeré spotřeby masa tvoří vepřové - spotřeba drůbežího maso ale stoupá.
Vepřové maso je v přízni občanů Spolkové republiky stále na nejvyšším stupni. Ať již jako řízek, kotleta nebo pečeně. V uplynulém roce připadaly ze spotřeby na hlavu ve výši 61,1 kg téměř dvě třetiny pouze na vepřové maso. Přinejmenším 39,5 kg z toho sní v průběhu roku každý Němec. S výrazným odstupem následuje drůbeží maso. Z toho přichází na talíř na hlavu 10,8 kg. S 8,8 kg na jednoho občana Spolkové republiky je za ním hovězí maso teprve na třetím místě. Skopové a kozí maso naopak hraje se spotřebou 0,7 kg na hlavu pouze malou vedlejší roli. Od vypuknutí BSE v roce 2001 se nyní hovězí maso dostává na stůl občanů Spolkové republiky opět častěji. V roce 2005 dosáhla spotřeba masa svého nejvyššího stavu od roku 1999. V roce 2000 spotřeboval každý občan Spolkové republiky celkem 61 kg masa, v následujícím roce spotřeba poklesla, především jako důsledek poklesu u hovězího masa, na 59,2 kg a od té doby se opět pomalu ale stále zvyšuje. Z opět se zvyšující chutě na maso profitují všechny druhy masa s výjimkou skopového a kozího masa. Zlepšila se zejména spotřeba hovězího masa, která se po 9,6 kg na hlavu v roce 2000 propadla na pouhých jen 6,8 kg v roce 2001, prvním roce po krizi s BSE. Drůbeží maso, které je jako "bílé maso" tak jako tak již léta v trendu a až do roku 2000 s 9,5 kg na hlavu již těsně snížilo odstup od hovězího masa s 9,6 kg na hlavu, mohlo díky krizi s BSE vytlačit hovězí maso v oblibě spotřeby na třetí místo. V tom nic nezměnil ani opětovný nárůst spotřeby hovězího masa. Opravdu stabilní na vysoké úrovni zůstala spotřeba vepřového masa. Na rozdíl od roku 2004 se zvýšila o pouhých 0,2 kg a dosáhla také v roce 2000 již 39,1 kg na hlavu. Z vlastní produkce nemůže Německo velkou potřebu vepřového masa při stupni soběstačnosti ve výši 93 % zcela pokrýt, ovšem stupeň soběstačnosti se v uplynulých letech průběžně zvyšoval. Nadále přebytková, avšak s klesající tendencí, je soběstačnost v hovězím mase. Proti německému stupni soběstačnosti ve výši 117 % stojí již po značném omezení soběstačnosti v hovězím mase v celé EU potřeba importu. Deficitní je zásobování drůbežím masem, zde může německé zemědělství pokrýt potřebu občanů Spolkové republiky pouze z 80 %. U skopového a kozího masa postačí vlastní produkce pokrýt potřebu dokonce pouze z 55 %.
http://www.agranet.de/7296.php

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 006
Autor Nadpis Datum
Jean    IitcRYINUcZLGsrDVPk 13:27 19. květen 2011
Irais    bSWZOVDskYQP 22:10 19. květen 2011
Destrie    WEUEgClRRzqaxfx 06:46 20. květen 2011