Vlastnosti vaječné skořápky a penetrace salmonel
Renata Šarjaková, 30. březen 2006
Vlastnosti vaječné skořápky a penetrace salmonel
Skořápky vajec od nosnic ze starších hejn nejsou více penetrovány salmonelami než skořápky vajec od nosnic z mladších hejn. Prevence růstu salmonel na vaječné skořápce je důležitý faktor pro snižování penetrace skořápek.

Mléko
apic-ak.cz, 29. březen 2006
Mléko

Evropský intervenční systém pro mléčné produkty bude prakticky kompletně odstraněn v příštích 7 letech, jako vedlejší účinek likvidace vývozních podpor. To je názor předních britských analytiků v sektoru. Předseda Královské asociace mléčných farmářů David Curry k tomu řekl, že to bude předmětem revize reformy v 2008/09, protože bude nutné další přizpůsobení k dohodám WTO.


Cukr
apic-ak.cz, 29. březen 2006
Cukr

Ministři z ACP zemí budou znovu ještě více zklamáni, protože Brusel pravděpodobně ještě dále sníží roční fondy kompenzace, vycházející z reformy cukru. Barroso sice ministry ujistil, že peníze budou k dispozici, ale přípravy fondů říkají něco jiného. Hovoří se o roční pomoci ve výši mezi 130-170 m€, dříve se mluvilo o 190 m€.


Sortiment a kvalita masných výrobků v ČR
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Sortiment a kvalita masných výrobků v ČR
Je analyzován trend ve spotřeba masa v České republice a popsán sortiment masných výrobků a popsána opatření na zlepšení jejich kvality

Jednodušší standardy pro vejce
apic-ak.cz, 28. březen 2006
Jednodušší standardy pro vejce

EU přijala jednodušší tržní standardy pro vejce, které začnou platit od 1. ledna 2007. Nová legislativa má za úkol usnadnit orientaci zákazníků u kvality, váhových kategorií a zlepšit sledovatelnost.


Nedostatečné množství cukru po třetí za sebou
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Nedostatečné množství cukru po třetí za sebou
Celosvětová poptávka po cukru znovu přesahuje produkci - silně se zvyšuje poptávka po bioalkoholu.

Moderní uzeniny s vitaminy
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Moderní uzeniny s vitaminy
V posledních přibližně deseti až patnácti letech došlo postupně u řady lidí k radikální změně životního stylu. V souvislosti s tím se změnily stravovací návyky a postupné bylo i zavedení nezbytného pitného režimu. Neustále se přehodnocuje, co je a není správné konzumovat.

Biovína jsou na vzestupu
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Biovína jsou na vzestupu
Regály s biovínem se v obchodech zaplňují více a více, u producentů špičkových odrůd získává ekologický postup stále větší akceptaci.

Ministři rozhodnou o snížení kvót cukru
apic-ak.cz, 2. březen 2006
Ministři rozhodnou o snížení kvót cukru

Na zasedání Rady tento týden byly kvóty také na pořadu. Komisařka Fischer Boel zatím neuvedla žádná přesná čísla. Hlavními body jednání Rady jsou plány Komise na Biomasu a biopaliva. U cukru se Komise chystá udělat nelineární škrty, tedy největší snížení v zemích, které nejméně utrpěly v rámci reformy z listopadu.


Zavedení certifikátů na dovozy jablek
apic-ak.cz, 28. únor 2006
Zavedení certifikátů na dovozy jablek

Na nátlak Francie, rozhodla Komise, že od 1. února bude platit režim certifikátů na dovozy jablek z třetích zemí, s podmínkou složit záruku 15€ na tunu. To má umožnit mít přesné a rychlé informace o úrovni dovozů EU, i když to nepředpokládá zavedení ochranných opatření trhu při větších objemech dovozů.