Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Využití radiační hormeze u ovoce
Využití radiační hormeze u ovoce
Aplikací nízkých dávek škodlivého faktoru (hormeze), např. radiačního záření, se vyvolá v ovoci odezva, kterou lze komerčně využít k regulaci zrání ovoce.
Hormeze je aplikace potenciálně škodlivého faktoru v nízkých dávkách na živé organismy za účelem vyvolání odezvy na stres. Pokud se ovoce vystaví nízkým dávkám ionizujícího záření, indukuje se v ovoci řada změn, např. produkce sloučenin s protiplísňovým účinkem, a oddálí se zrání. Obě tyto odezvy by se mohly využít v sektoru zahradnictví ke snížení posklizňových ztrát.
V přehledové práci se hodnotí výsledky ošetření různých druhů ovoce ionizujícím zářením a identifikují se chemické změny, ke kterým v ovoci dochází. Zvažuje se využití hormeze ke komerčním účelům.
Trends in Food Science and Technology 16, 2005, č. 4, s. 128–136 zdroj info ÚZPI
Hodnocení
=> průměr 098