Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Využití radiační hormeze u ovoce
Aplikací nízkých dávek škodlivého faktoru (hormeze), např. radiačního záření, se vyvolá v ovoci odezva, kterou lze komerčně využít k regulaci zrání ovoce.

Hormeze je aplikace potenciálně škodlivého faktoru v nízkých dávkách na živé organismy za účelem vyvolání odezvy na stres. Pokud se ovoce vystaví nízkým dávkám ionizujícího záření, indukuje se v ovoci řada změn, např. produkce sloučenin s protiplísňovým účinkem, a oddálí se zrání. Obě tyto odezvy by se mohly využít v sektoru zahradnictví ke snížení posklizňových ztrát.

V přehledové práci se hodnotí výsledky ošetření různých druhů ovoce ionizujícím zářením a identifikují se chemické změny, ke kterým v ovoci dochází. Zvažuje se využití hormeze ke komerčním účelům.

 

Trends in Food Science and Technology 16, 2005, č. 4, s. 128–136                     zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 036
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář