Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Využití radiační hormeze u ovoce
Využití radiační hormeze u ovoce
Aplikací nízkých dávek škodlivého faktoru (hormeze), např. radiačního záření, se vyvolá v ovoci odezva, kterou lze komerčně využít k regulaci zrání ovoce.
Hormeze je aplikace potenciálně škodlivého faktoru v nízkých dávkách na živé organismy za účelem vyvolání odezvy na stres. Pokud se ovoce vystaví nízkým dávkám ionizujícího záření, indukuje se v ovoci řada změn, např. produkce sloučenin s protiplísňovým účinkem, a oddálí se zrání. Obě tyto odezvy by se mohly využít v sektoru zahradnictví ke snížení posklizňových ztrát.
V přehledové práci se hodnotí výsledky ošetření různých druhů ovoce ionizujícím zářením a identifikují se chemické změny, ke kterým v ovoci dochází. Zvažuje se využití hormeze ke komerčním účelům.
Trends in Food Science and Technology 16, 2005, č. 4, s. 128–136 zdroj info ÚZPI