Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 6. září 2007
Moravské biohovězí na český trh
Moravské biohovězí na český trh
Zemědělský podnik Moravan a.s. Petřvald zahajuje zpracování a výrobu masa a masných výrobků v biokvalitě.
Program „Moravské biohovězí“ je svým rozsahem jediným svého druhu na Moravě. Dodávky jatečního skotu jsou zajišťovány z ekologických farem zejména z oblasti severní a jižní Moravy.
Moravský výrobce masa a masných specialit s dlouholetou tradicí bude vyrábět výrobky splňující náročné podmínky ekologické produkce. Společnost je připravena od 1. října dodávat na trh všechny druhy výsekového masa, během příštího roku plánuje uvést i vlastní uzenářské výrobky. Výrobky budou distribuovány z části do smluvního obchodního řetězce, z části do 12 firemních prodejen a vybraných stravovacích zařízení.
„Program Moravské biohovězí pro nás představuje prestižní záležitost. Chceme se zaměřit zejména na kvalitní zpracování masa po porážce, které výrazně ovlivňuje konečnou chuť výrobku", vysvětluje Jaroslav Vavřík, jednatel společnosti Moravan a. s. Petřvald. Za konkurenční výhodu považuje zejména skladování masa v řízené atmosféře tak, aby dosáhlo optimální zralosti. „Tato fáze přirozeného zrání masa je v řadě provozů z důvodů snížení výrobních nákladů zkracována, my tento proces považujeme za nedílnou součást výroby.“ Vzhledem ke kvalitě nabízeného masa očekává firma zvýšený zájem zejména ze strany top restaurací a koncových zákazníků, kteří si potrpí na kvalitní maso.
Firma v současné době spolupracuje s ekofarmami z Bílých Karpat, CHKO Poodří, Beskyd a Jeseníků a předpokládá, že bude zajišťovat odbyt až 80 % hovězí bioprodukce z těchto oblastí.
„Tuto iniciativu velmi vítáme. Projektů, které dovedou ekologickou produkci do finálního výrobku pro konečného spotřebitele, je v České republice zatím málo,“ říká Petr Trávníček, zástupce Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO, který se na přípravě projektu významně podílel. V Čechách je totiž většina masné produkce z ekologických chovů skotu realizována v konvenčních jatkách, zástavový skot z ekofarem se běžně vyváží do zahraničí jako konvenční.
První oficiální prezentace výrobků řady „Moravské biohovězí“ včetně ochutnávky proběhne v sobotu 8. září 2007 na ekologické farmě Josefa Folty v Kateřinicích u Příbora.
Do obchodních sítí dodávají české maso v biokvalitě certifikovaní zpracovatelé: Biopark s. r. o. – hovězí maso, Biofarma Sasov – převážně vepřové maso.
Společnost Moravan a. s. Petřvald se sídlem v Petřvaldě, okres Nový Jičín, je agrární společností s převažujícím podílem potravinářské výroby (založena v roce 1993). Patří mezi tradiční výrobce masa a masných specialit a uzenin s velkým podílem ruční práce při zpracování. Vedle potravinářské divize provozuje jatka, rostlinou výrobu a vlastní chov skotu a prasat. Zaměstnává 164 pracovníků, její tržby v loňském roce dosáhly 200 mil. Kč. V současné době má 2350 ha zemědělské půdy. Část obhospodařovaných ploch se nachází na území CHKO Poodří. Společnost v součinnosti se správou CHKO Poodří připravuje projekt s managementem ekologického hospodaření. Je členem Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.
Zdroj: Mgr. Světluš Bodoková
Hodnocení
=> průměr 128