Renata Šarjaková, 26. červenec 2006
Vývoj výroby sýrů v ČR
Je uveden sortiment a množství vyráběných sýrů a tvarohů v ČR podle jejich skupin.

 

Výroba sýrů ve světě trvale roste. V r. 2004 bylo průmyslově vyprodukováno 16,1 mil. t při průměrném meziročním nárůstu výroby o 1,5 – 2,0 %. V ČR bylo v uvedeném roce vyprodukováno 148,6 tis. t sýrů a tvarohů. Podíl na celosvětové produkci sýrů činí cca 0,9 %. Sýry v ČR produkuje 36 podniků v 43 provozech. Z celkové produkce sýrů v ČT tvoří čerstvé a termizované sýry 8,4 %, bílé sýry v solném nálevu téměř 9 %, plísňové sýry  16,3 %, polotvrdé sýry téměř třetinu celkové výroby sýrů, tvrdé a extratvrdé sýry  9,5 % a tavené sýry 13,4 %. Ve spotřebě  tavených sýrů průměrnou spotřebou 2,7 kg sýrů ročně na obyvatele jsme na prvním místě na světě. Podíl výroby tvarohů činí 15,8 %, za zmínku stojí i sýrové speciality, kam jsou řazeny sýry typu Blaťácké zlato, měkké zrající sýry s mazem typu romadúr a olomoucké tvarůžky. Autor uvádí i rozhodující producenty jednotlivých druhů sýrů a tvarohů v ČR.

 

Kopáček, J.: Vývoj ve výrobě sýrů v České republice. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 4, s. 93 – 95   Zdroj info ÚZPI


Hodnocení => průměr 112
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář