Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 26. červenec 2006
Vývoj výroby sýrů v ČR
16,1 mil . t při průměrném meziročním nárůstu výroby o 1,5 – 2,0 %. V ČR bylo v uvedeném roce vyprodukováno 148,6 tis. t sýrů a tvarohů. Podíl na celosvětové produkci sýrů činí cca 0,9 %. Sýry v ČR produkuje 36 podniků v 43 provozech. Z celkové produkce sýrů v ČT tvoří čerstvé a termizované sýry 8,4 %, bílé sýry v solném nálevu téměř 9 %, plísňové sýry 16,3 %, polotvrdé sýry téměř třetinu celkové výroby sýrů, tvrdé a extratvrdé sýry 9,5 % a tavené sýry 13,4 %. Ve spotřebě tavených sýrů průměrnou spotřebou 2,7 kg sýrů ročně na obyvatele jsme na prvním místě na světě. Podíl výroby tvarohů činí 15,8 %, za zmínku stojí i sýrové speciality, kam jsou řazeny sýry typu Blaťácké zlato, měkké zrající sýry s mazem typu romadúr a olomoucké tvarůžky. Autor uvádí i rozhodující producenty jednotlivých druhů sýrů a tvarohů v ČR.
Vývoj výroby sýrů v ČR
Je uveden sortiment a množství vyráběných sýrů a tvarohů v ČR podle jejich skupin.
Hodnocení
=> průměr 102