- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vlastnosti vaječné skořápky a penetrace salmonel
V Belgii se uvádí v letech 2002-2003 zvýšený výskyt salmonelóz u lidí, vyvolaných hlavně bakterií Salmonella enterica serovar enteritids. V roce 2003 bylo zaznamenáno 12 650 případů salmonelózy; 72 % bylo vyvoláno sérovarem enteritidis. Kontaminovaná vejce nebo vaječné výrobky se považují za hlavní zdroj těchto infekcí.
Belgická studie sledovala vliv věku hejna nosnic na schopnost salmonel pronikat vaječnou skořápkou. V pokusech zjišťovali korelaci mezi změnami v kvalitě skořápky během stárnutí hejna a schopností penetrace. Závěry uvádějí následující:
- v průměru bylo 38,7 % vaječných skořápek penetrováno,
- nesilnější penetrace se sledovala 3. den,
- věk nosnic sice ovlivnil vlastnosti skořápek, ale neměl průkazný vliv na penetraci salmonel vaječnou skořápkou,
- nebyly zjištěny korelace mezi vlastnostmi vaječné skořápky a schopností salmonel pronikat skořápkou,
- růst bakterie Salmonella enteritidis na skořápce má zásadní význam; kontaminace skořápky vajec po 20 dnech skladování a penetrace salmonel skořápkou byly vysoce korelované.
Br. Poult. Sci., 46, 2005, č. 6, s. 694-700
Zdroj info ÚZPI