Renata Šarjaková, 30. březen 2006
Vlastnosti vaječné skořápky a penetrace salmonel
Skořápky vajec od nosnic ze starších hejn nejsou více penetrovány salmonelami než skořápky vajec od nosnic z mladších hejn. Prevence růstu salmonel na vaječné skořápce je důležitý faktor pro snižování penetrace skořápek.

V Belgii se uvádí v letech 2002-2003 zvýšený výskyt  salmonelóz u lidí, vyvolaných hlavně  bakterií  Salmonella enterica serovar enteritids. V roce 2003 bylo zaznamenáno 12 650 případů salmonelózy;  72 % bylo vyvoláno sérovarem enteritidis. Kontaminovaná vejce nebo vaječné výrobky se považují za hlavní  zdroj těchto infekcí.
Belgická studie sledovala vliv věku hejna nosnic na schopnost salmonel pronikat vaječnou skořápkou. V pokusech zjišťovali korelaci mezi změnami v kvalitě skořápky   během stárnutí hejna a schopností penetrace. Závěry uvádějí následující:
- v průměru bylo 38,7 % vaječných skořápek penetrováno,
- nesilnější penetrace se sledovala 3. den,
- věk nosnic sice ovlivnil vlastnosti skořápek, ale neměl průkazný vliv na penetraci salmonel vaječnou skořápkou,
- nebyly zjištěny korelace  mezi vlastnostmi vaječné skořápky a schopností salmonel pronikat skořápkou,
- růst bakterie Salmonella enteritidis na skořápce má zásadní význam; kontaminace skořápky vajec po 20 dnech skladování a penetrace salmonel skořápkou byly  vysoce korelované.
Br. Poult. Sci., 46, 2005, č. 6, s. 694-700

Zdroj info ÚZPI


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 146
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář